Знаете ли какво е Е202? Е479? Е953? Не сте длъжни,

...
Знаете ли какво е Е202? Е479? Е953? Не сте длъжни,
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за Е-тата? Кои хранителни добавки на етикетите правят храната вредна и защо

Знаете ли какво е Е202? Е479? Е953?

Не сте длъжни, само че производителят на храни би трябвало да го е обозначил на опаковката. И все пак от време на време размазаният етикет изрежда добавките и клиентът се чуди кое в дългия лист от е-та е нездравословно и кое не.

Според настоящото законодателство адитивите са субстанции от естествен или неестествен генезис, които нормално не се употребяват независимо като храна или като преобладаваща съставна част при произвеждане на храни, без значение от това дали имат хранителни свойства, и които се прибавят по софтуерни съображения към храната при производството, обработката, пакетирането, превоза или съхранението ѝ и остават като нейна съставна част, даже и в изменена форма ".
 10 храни с палмово масло, които би трябвало да избягвате  10 храни с палмово масло, които би трябвало да избягвате  10 храни с палмово масло, които би трябвало да избягвате  10 храни с палмово масло, които би трябвало да избягвате
Вече съвсем не се срещат храни без хранителни добавки, които да усъвършенстват усета или типа на продукта. Но не всички от тях са безвредни за здравето на потребителите. Разрешените хранителни добавки се разделят на няколко категории - киселини, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни субстанции, подсладители, набухватели и други

 храна ястия Thinkstock

Консерванти

Познати са три съществени групи консерванти - антимикробни, антиооксидантни и предпазващи покафеняването на продуктите. Антимикробните (Е200-Е290) се употребяват за закъснение или прекъсване на развиването на микроорганизми в храните. Предназначението им е на първо време да попречат на автоокислителния развой, а по-късно да попречват гранясването. Антипокафевенителните сътрудници са химикали, целящи да попречат на развиването на ензимното и на неензимното покафеняване в питателните артикули, изключително в сушените плодове и зеленчуците. Най-често за задачата се употребяват витамин С (Е300), лимонена киселина (Е33О) и натриев сулфит (Е221).

Ароматизанти и овкусители

Това са най-широко употребяваните в хранителната технология добавки. Съществуват три съществени групи - подсладители, естествени и синтетични овкусители и ароматично-вкусови стабилизатори. От подсладителите най-често се употребяват захарозата, глюкозата, фруктозата, лактозата. Тези субстанции от време на време не се отнасят към добавките. Познати са не по-малко от 1700 естествени и синтетични подсладители. Някои от тях са смеси от субстанции. За типични подслаждащи добавки се одобряват захаринът - Е954, и аспартамът - Е951. Те са доста нискокалорични. Усилвателите на усета и аромата се показват от мононатриевия глутамат (Е621) и от някои нуклеотиди. Те не основават ароматични и вкусови качества, само че подкрепят интензифицирането и изразителността на към този момент съществуващите.

Оцветители

По-голямата част от оцветителите се употребяват за повишение атрактивността на питателните артикули. За оцветяване на храните могат да се употребяват оцветителите от Е100 до Е180. Понякога обаче оцветителите с изключение на за оцветяване могат да извършват и друга роля. Например натриевият нитрит е вещество, което свързвайки се с пигментите на месото, освен стабилизира цвета, само че е и добър стабилизатор посредством своето антимикробно деяние.

Цветът е първото качество, по което се прави оценка даден артикул, и е тясно обвързван с аромата и усета. Оцветителите могат да се класифицират по три признака: по цвят, по химична природа и по генезис.

 храна Unsplash

Сред естествените оцветители приложение намират:

♦ Куркумин (Е100) - извлича се от минзухар и се употребява като оцветител на къри, горчица, млечни артикули, супи, кифли и козунаци.

♦ Рибофлавинът (витамин В2, Е101) се получава от квас, житни зародиши, а в последно време и синтетично. Има жълтооранжеви кристали. Използва се за млечни артикули, кремове, тестени и сладкарски произведения.

♦ Хлорофилите (Е140) се употребяват за придаване на зелен цвят на бонбони, сладоледи, сиропи, скариди.

 храна Unsplash

♦ Каротините (Е160) са жълти или оранжеви естествени оцветители от растителен или скотски генезис. Използват се в супи, салами, сосове, подправки, млечни артикули, десерти.

♦ Антоцианите (Е163) оцветяват в алено, синьо или виолетово. Използват се при консервиране на плодове и зеленчуци.

♦ Сред синтетичните оцветители най-широко приложение намират хиноливото жълто (Е104), азорубинът (Е122), еритрозинът (Е127) и индиготинът (Е1323) - всички те се влагат в сладкарството, в бонбоните, захаросаните плодове, сирената, колбасите, хайвера, скаридите.

♦ Консерванти - като консерванти се употребяват неорганични и органични съединения.

Неорганични консерванти

Нитрати, нитрити, серен диоксид, бисулфиди, метабисулфиди, натриев хлорид са се употребявали още в антична Гърци я. Обект на особено нормиране е наличието на нитрати в детските храни, защото има случаи на отравяне след консумация на детски пюрета. Днес неорганичните консерванти се употребяват за угнетяване растежа на нездравословните бактерии в месото, безалкохолните питиета, виновността и соковете.

Органични консерванти

♦ Сорбиновата киселина (Е200-Е203) и солите й се употребяват във ферментирали млека, кисели млека, бонбони, майонези. Има мощно антиплесенно деяние.

♦ Бензоената киселина и бензоатите (Е214-Е219) се ползват в безалкохолните питиета, киселите туршии и други и заема изключително значимо място всред консервантите.

♦ Органичните киселини се влагат без ограничаване в дозата - оцетна, млечна, пропионова, фумарова, лимонена киселина и техните соли.

♦ Антибиотиците тетрациклин, хлортетрациклин, окситетрациклин се употребяват за консервиране на месо, риба, черупчести морски животни; ниацинът се употребява в сиренарството; натамицинът се пулверизира в кората на сиренето.

 готвене жена дом кухня ястие храна Thinkstock

Антиоксиданти

Използват се за попречване на окислително-редукционните процеси в питателните артикули, които водят до загуба на витамините, естествените цветни субстанции и липидите със загуба на хранителната стойност и основаване на нежелана миризма и цвят. Това са евентуално най-голямата група адитиви. Добавят се към хиляди разнообразни хранителни артикули. Използват се в хлебопроизводството за възстановяване структурата на средината на хляба, за увеличение на размера и повишение на трайността му. Влагат се без ограничавания при производството на бисквити, конфитюри, мармалади, зърнени артикули и други Лецитинът (Е322) съдържа фосфорна киселина и холин. Естествено се намира в яйчния жълтък. Използва се за приемане на мляко на прахуляк, емулгирани сосове, маргарини, бисквити, какао и шоколад без ограничавания в дозата.
 Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER Edna предлага Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER
Стабилизатори

♦  Карагинаните Е478, алгинатите Е400-Е405, агарагарът Е406, гуарът Е413, гумите Е413, гума арабика Е414, пектиновите субстанции Е440, бактериалните полизахариди - ксантанови гуми, декстрани, целулозата и нейните производни, всички те се употребяват при производството на шоколадови млека, сладоледи, кремове, сладкарски произведения, бонбони, сосове, конфитюри, желирани плодови произведения, безалкохолни питиета.

Подсладители

Това са разнообразни органични и неорганични киселини. Сред тях са оцетната, адипиновата, аскорбиновата, каприловата, лимонената, фумаровата, яблъчната, пропионовата киселина и други Използват се при производството на плодови сокове, желета, мармалади, топени сирена, сиропи, плодови и зеленчукови консерви. Тези субстанции са най-актуалните хранителни добавки. Използват се захароза, фруктоза, глюкоза, малтоза, лактоза, глицерин, захарин, цикламат, аспартам, ацесулфам, ксилитол, сорбитол, манитол, изомалтитол, лактитол, хидриран глюкозен сироп, глюкозо-фруктозен сироп и други

 храна Unsplash

1. Оцветители (Е100-Е181)

2. Консерванти (Е200-Е290)

3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)

4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)

5. Минерални соли (Е500-Е585)

6. Овкусители (Е620-Е640)

7. РАЗНИ (Е900-Е1520) 
 Ето кои 5 храни да ядете напролет  Ето кои 5 храни да ядете напролет  Ето кои 5 храни да ядете напролет  Ето кои 5 храни да ядете напролет
Кои Е-номера да избягвате?

♦ Е102 Татразин

♦ Е110 Сънсен Жълто

♦ Е123 Амарант - необятно употребен за оцветител в снаксове, сосове, сухи супи, вино и други

♦ Е151 Брилянтно черно

♦ Е210 Бензоева киселина

♦  Е212 Калиев бензоат

♦ Е213 Калциев бензоат -консервант в доста храни, включващо питиета, зърнени храни, месо, нисковъгле-хидратни храни. Може да намали равнищата на аминокиселините в кръвта.

♦ Е216 Парабен - потвърдено е, че предизвиква хронично инфектиране на кожата.

♦ Е220 Серен диоксид -много необятно употребен консервант. Той реагира с редица субстанции, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и незаменими мастни киселини. Възможно е да провокира остри астматични пристъпи, мощно намаление на кръвното налягане и анафилактичен потрес.

♦ Е221 Натриев сулфит

♦ Е223 Натриев метабисулфит - необятно употребен консервант и антиоксидант. Може да провокира сериозен припадък на астма.

♦ Е226 Калциев сулфит -изключително необятно публикуван - главно като консервант в огромен обсег от храни - сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета . В Съединени американски щати е неразрешен за приложимост, тъй като може да накара един остарял артикул да наподобява като свеж. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен потрес. Хората, страдащи от бронхиална астма, сърдечносъдови или респираторни проблеми, би трябвало да го заобикалят.

♦ Е249 Калиев нитрат - употребява се като консервант в саламите. Може да намали потенциала на хемоглобина за О2, може да образува канцерогенни нитрозамини и да провокира недоразвитост на надбъбречните жлези.
 

A post shared by (@ladyfitnesster) on Feb 6, 2018 at 1:00am PST

♦ Е320 Бутихидроксианизол ВНА - необятно употребен като консервант, изключително в храни, богати на мазнини, бонбони и месо. Международната организация за проучвания на рака смята, че ВНА е евентуално карценогенен за хората. ВНА също така взаимодейства с нитратите и образува мутагенни химикали, които провокират разновидности в ДНК.
 image2_16x9.png Астро прогноза за седмицата: проявете смелостта да отстоявате себе си На фокус
♦ Е621 Мононатриев глутамат - необятно употребен като усилвател на усета. Хората, чувствителни към това съединяване, несъмнено към този момент са почувствали „ стягане на главата ", болки в гърдите, главоболие, чувство за горене на лицето.

♦ Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли. Канцерогенен!

♦ Е951 Аспартам - необятно употребен като подсладител в питиета, снаксове, сладки, алкохол, десерти и „ диетични " храни. Одобрен е при започване на 80-те години като опция на захарина и цикламатите. Известен е под комерсиалното име Nutrasweet. Това в действителност е дипептид –LacnaptilL- фенилаланин. Придава захароподобен усет, само че не е подобаващ за всички типове храни. При избрана софтуерна обработка - рН > 6 (киселинна среда), аспартамът може да се разпадне до дикетопиперазин - съединяване с евентуално токсично деяние. Важно е да се отбелязва наличието му върху опаковките, изключително за заболели от фенилкетоурия, при които може да се натрупа фенилаланин и да се провокират главоболие и умствени увреждания.
 8 храни имат повече захар, в сравнение с подозирате  8 храни имат повече захар, в сравнение с подозирате  8 храни имат повече захар, в сравнение с подозирате  8 храни имат повече захар, в сравнение с подозирате
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР