Знаете ли как се създава една книга? А как това

...
Знаете ли как се създава една книга? А как това
Коментари Харесай

Любопитна изложба, макети и демонстрационни работилници разказват за изкуството на книгата през вековете

Знаете ли по какъв начин се основава една книга? А по какъв начин това се случвало през другите столетия?

Отговор на тези и още доста други забавни въпроси ще намерите в интерактивната изложба „ Книгата – От камъка до пиксела “, която предлага на публиката една среща с книгата и трансформацията ѝ през вековете. На 13 и 14 ноември (неделя и понеделник), изложбата ще бъде в регион „ Тракия “ пред книжарница с задача „ Надежда “, бл.15, идващият уикенд – на 19 и 20 ноември (събота и неделя) ще гостува до Младежкия център на Гребната база.

Освен любопитната информация в изложбата, ще видите неповторими модели, мостри и макети, а за децата и учениците са планувани занимателни „ Творчески работилници “. Макетите са направени посредством синтез на типичен и съвременни технологии: дървообработване, металообработване, 3D моделиране и принтиране. Моделите показват изцяло достоверни технологии от предишното и са работещи.

Автор на плана, който се реализира с поддръжката на община Пловдив като част от Културния календар на града, е пловдивската Фондация „ Про Либрис “. След триумфа на „ Разчети града “, предходната година екипът показа втория си културен маршрут, отдаден на „ Главната улица “ на Пловдив. В сегашния план „ Книгата – От камъка до пиксела “, Фондация „ Про Либрис “ основава интерактивна галерия (в градското пространство и онлайн, посредством уеб приложение) и с изразните средства на изобразителното изкуство и дизайна ще покаже забавни обстоятелства, свързани с развиването на изкуството на книгата през другите исторически интервали: от Античността, през Средновековието, Просвещението, Модернизма до съвремието.

В особено обособени пространства с маси, публиката ще може да взе участие в разнообразни демонстрации на забавни техники за шиене на книга и подвързия. Художниците, които ще вършат демонстрационните работилници са: Аделина Васева, Калина Илиева, Мария Неделчева и Александър Гьошев.

Проектът ще бъде показан в 4 следващи години. Всяка година тематиката на изложбата ще е друга –„ Книжно тяло и подвързия “, „ Калиграфия “, „ Илюстрация “, „ Печат “. Темата на изложбата за 2022 година е „ Книжно тяло и подвързия “.

Проектът е екипиран и с QR кодове, които препращат към Уеб приложение и добавена действителност. Чрез съчетаването на типичен и модерни технологии, макети от дърво и метал, модели, факсимилета, истински мостри, осведомителни екрани, в това число и такива с добавена действителност, феновете ще могат да проследят образно разнообразни стадии от развиването на изкуството на книгата.

Събитието е уместно и забавно за деца и за възрастни.

Входът е свободен!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР