Знаете ли, че всеки девети човек в света е левичар?

...
Знаете ли, че всеки девети човек в света е левичар?
Коментари Харесай

10 любопитни факта за левичарите

Знаете ли, че всеки девети човек в света е левичар? В света на „ Семейство Симпсън “ пък всеки трети. Дори аниматорът Мат Грьонинг – основателят на въпросният анимационен сериал - е левичар.

Ето още 9 любопитни обстоятелството за левичарите, подбрани от AllTimes10:

- Думата „ ляв “ има отрицателна конотация. На латински sinister значи „ ляв “ и „ злобен “, до момента в който на санскрит съществува една и съща дума за „ ляв “ и „ циничен “.

- Различията в мозъка на левичарите могат да допринесат за разнообразни психологични разстройства като шизофрения. Според някои проучвания 40 % от страдащите от това заболяване са точно левичари.

- Политиците, които са левичари, имат преимущество по време на телевизионните диспути. За фена жестовете с лявата ръка на екрана наподобяват по този начин, като че ли са направени с дясната. По този метод индивидът притегля вниманието и печели доверието на болшинството от десняци.

- Дълго време се смяташе, че левичарите са по-склонни да развият алкохолизъм. Изследване от 2011 година опровергава това изказване, само че в същото време демонстрира, че кардинално левичарите пият по-често.

- Според ислямските закони човек няма право да допира половите си органи с дясната ръка. В резултат на това когато вървят до тоалетната, мюсюлманите употребяват тоалетната хартия с лявата.

- Някои типове, като да вземем за пример огромното жълтокачулато какаду, са напълно левичари. Папагалите също по този начин употребяват най-вече левият си крак.

- Рицарите левичари са имали преимущество при нападението на средновековни крепости. Стълбищата са се виели по посока на часовниковата стрелка. Съответно размах с дясната ръка е надалеч по-трудно изпълним.

- Когато човек работи с лявата си ръка, неговият слух е доста по-чувствителен към постепенно изменящи се звуци. Съответно възприема речта по по-различен метод според от това коя ръка употребява в съответния миг.

- Наполеон, който е бил левичар, не е обичал да маршируването вляво на пътя. По този метод неговите бойци са могли да носят оръжието си в дясната ръка. Освен това е карал своите армии, както и тези, които е побеждавал, да маршируват вдясно. Именно заради тази причина в някои страни се кара отдясно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР