Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои

...
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои
Коментари Харесай

Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами

Знаете ли, че шейсет % от човешкия мозък се състои от мазнини? В подобен случай е добре да обърнем внимание на обстоятелството, че мазнините, които консумираме безусловно хранят нашия мозък, като го доставят с нутриентите, нужни за положителното ни неврологично положение. Така наречените „ положителни мазнини “, измежду които студенопресованият зехтин, лененото масло, шарланът, играят водеща роля в поддържане на положителното ни ментално и физическо положение. В редицата на положителните мазнини скоро се подреди още една, не толкоз позната в нашата страна, екзотична и за жалост към момента скъпа лой – кокосовото масло.

Дълги години кокосовото масло е било считано за една от нездравословните мазнини заради това, че е формирано от близо 90% наситени мастни киселини. А, както знаем, те са едни от главните виновници за повишаване на неприятния холестерол. За разлика от мастните киселини в животинските артикули, които са дълговерижни, тези в кокосовото масло са средноверижни и се разграждат бързо, без да покачват кръвната захар. Наситените мастни киселини пък го вършат извънредно дълготраен артикул (цели две години период на годност), за което е и желано пред други видове мазнини.

Важно е да отчетем и разликата сред по този начин охулваното палмово масло и кокосовото масло, които никога не са еднакъв артикул. Кокосовото масло се извлича от плода на кокосовата палма Cocos nucifera, а палмовото – от пулпата на маслената палма Elaeis guineensis.

И до момента в който за вредата от използването на палмово масло е говорено доста, то постоянната консумация на кокосово масло се свързва с няколко съществени изгоди:

Големите количества лауринова киселина, съдържащи се в кокосовото масло, в организма се преобразуват в монолаурин. За монолауринът е задоволително единствено да споменем, че е една от главните съставки на майчината кърма, която спомага за създаване на човешкия имунитет.

Регулира холестерола и хормоналния баланс в организма. Доказано, островитяните, които употребяват постоянно кокосово масло, страдат надалеч по-рядко от сърдечно-съдови болести.

Подобрява мозъчните функционалности. Кокосовото масло сега се тества като допустимо средство за лекуване на Алцхаймер.

Спомага функционалностите на щитовидната жлеза, като форсира метаболизма и подкрепя отслабването. За разлика от други мазнини, кокосовото масло се преобразува доста елементарно от организма и се употребява за съществени енергийни потребности, а не се складира в мастните депа.

Консумирано дружно с други супер храни, като чия и зеленолистни растения, кокосовото масло неведнъж усилва тяхната успеваемост и потребно деяние.

Чудесно средство за предотвратяване и хидратиране на косата и кожата, с помощта на високите количества витамин Е.

Какво кокосово масло да изберем?

Кокосовото масло за директна консумация, а не като козметично средство, би трябвало да бъде:

Сурово
Органично (без ГМО)
Студено пресовано
Нерафинирано

Препоръчителната дневна доза от мазнината за възрастен човек е към 2 чаени лъжици, само че естествено количеството може да варира според от степента на физическото ни натоварване. Като цяло можем да използван познатото предписание, което гласи, че наситените мазнини не би трябвало да надвишават 10% от дневния ни калориен банкет.

Можем ли да си създадем кокосово масло сами? Със сигурност можем.

Тъй като към този момент споменахме, че цената на чистото, нерафинирано и студенопресовано кокосово масло е в действителност висока, изниква въпросът, дали пък ние сами не можем да си го създадем. В уеб страниците за видеосподеляне може да откриете десетки клипове по какъв начин тъкмо става това.

Домашно коксово масло: благодарение на мощен блендер е належащо да разбиете за няколко минути до приемане на хомогенна паста частите месо от узрял кокосов орех.



Съществуват предписания за изработката на кокосово масло посредством мелене в блендер на кокосови стърготини, само че купувайки ги, би трябвало да сте сигурни, че стърготините не са обработвани и мазнината от тях не е авансово извлечена. По този метод се получава отлично кокосово масло, което с изключение на потребните мазнини, резервира в себе си и всички останали, също толкоз значими нутриенти, като фибри, витамини А и Е, полифеноли и фитостероли. Ако питате диетолозите, домашната кокосова паста е даже по-полезна от съзнателно извлеченото кокосово масло, защото екстрахираните мазнини по принцип са тежко предизвикателство за организма и с тяхното количество постоянно би трябвало да внимаваме.

Как да използваме кокосовото масло за готвене?

Кокосовото масло е една от главните съставки на доста от известните здравословни, сурови, веган торти и сладкиши. Освен в тях, то може да се прибавя и в шейкове, ядкови млека, шоколад. Кокосовото масло има свойството да се втърдява при по-ниски температури, по тази причина се употребява като свързващ и кръвоспиращ детайл в доста предписания.

За разлика от останали студенопресовани масла, които познаваме, кокосовото масло е единственото, което не трансформира качествата си при нагряване и остава също по този начин потребно и откакто е минало термична обработка. Може сполучливо да замести маслото в доста предписания, в които се изисква печене или пържене, даже при в действителност високи температури.

Кокосовото масло е същински скъпа находка в кулинарията и незаместим подарък за всеки, които се стреми към здравословно меню и оптимално здраве. Макар и още безценен и другоземен артикул в нашата страна, кокосовото масло може да приемем като инвестиция в нашето здраве. А инвестицията в запазването му е постоянно по-добра от това да плащаме за към този момент изгубеното такова.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР