Знаете ли, че някои електрически уреди могат да живеят “таен

...
Знаете ли, че някои електрически уреди могат да живеят “таен
Коментари Харесай

Ето как може да намалите сметката си за ток!

Знаете ли, че някои електрически уреди могат да живеят “таен живот ” и да не престават да работят даже откакто натиснете бутона за изключване? Има устройства, които употребяват електричество, даже когато са изключени.

Хората тази есен са по-склонни от всеки път да вършат изследвания, с цел да открият кои устройства хабят сила, даже когато ги изключим или оставим в режим на подготвеност.

За да проведете подобен опит, ви е нужен ватметър. Ние, обаче, можем да ви кажем кои уреди най-често остават включени в контакта.

Прочетете тази публикация и намалете сметката си за ток!

Зарядно без телефон

Зарядното устройство, оставено в контакта, продължава да черпи сила, даже когато към него не е обвързван телефон. Количеството електрическа енергия, което употребява, е минимално и ще платите към 2 лв. на година за него.

Цифров правоприемник

Приемниците не престават да работят, даже когато ги изключим, консумирайки към 60 лв. сила годишно. Много от нас даже не превключват приемника в режим на подготвеност, мислейки, че изключването на тв приемника е задоволително.

Телевизор

Знаете ли, че натискането на бутона за режим на подготвеност, не изключва тв приемника? Устройството продължава да употребява сила. Режимът на подготвеност ще генерира сметки от 2 до 10 лв. на година. Всичко зависи от модела на тв приемника и неговата възраст. Разбира се, по-новите тв приемници изразходват по-малко сила.

Лаптоп

Дори преносимите компютри, които са изключени, не престават да работят, тъй като не могат да разредят изцяло батерията. Следователно изключването им от контакта може да ви спести към 4-6 лв. на година.

 Електрически уреди, които и изключени употребяват сила

Устройства с часовници

Фурните, печките или микровълновите фурни нормално имат часовници. Когато не ги използваме, тези устройства употребяват силата, нужна за зареждането на тези часовници. Въпреки че, това не е огромна консумация на сила, като се има поради, че имаме няколко такива устройства в кухнята, сметката може да се усили с 4-10 лв. на година.

 Електрически уреди, които и изключени употребяват сила

Трябва ли да изключите уредите си от контакта? Отговорът е “да ”.

 Електрически уреди, които и изключени употребяват сила

Как да изчислите какъв брой електрическа енергия употребяват вашите електрически уреди?

Много е елементарно. Всичко, от което се нуждаете, е малко данни и калкулатор:

Мощност на устройството по времето за работа е количеството сила, изразходвано от определеното устройство по време на работа за избран брой часове. Например, в случай че каната е с мощ 0,8 kW, тя ще изразходва 0,8 kWh електрическа енергия за 1 час.

Консумираното количество kWh по енергийната цена = стойност в лв.. Това е сумата, която би трябвало да заплатите за употребяваната електрическа енергия от устройството, работещо за определения брой часове.

Например, с цел да употребявате каната всеки ден за 10 минути, ще платите 10 по 30 (дни в месеца) = 5 часа на месец. 5 часа по 0,50 лв. (да кажем, че това е вашата цена за електроенергия) = 2,50 лв..

Горните суми може да наподобяват тривиални за някои хора, само че сумирайте всички и ще спестите сред 100 и 200 лв. годишно, които можете да похарчите, да речем, за коледни дарове за цялото семейство.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР