Знаете ли, че можете да водите напълно нормален живот дори

...
Знаете ли, че можете да водите напълно нормален живот дори
Коментари Харесай

Навиците, които разрушават нашите бъбреци

 Знаете ли, че можете да водите изцяло естествен живот даже с 20 % бъбречна функционалност? Ето за какво прогресивното намаляване и последователното увреждане на нашите бъбреци постоянно остава неусетно дълго време. Понякога даже нормалните привички могат да причинят увреждане на бъбреците ни и когато проблемите най-сетне бъдат открити, може да е прекомерно късно.

Нашите бъбреци са необикновен орган. Те създават хормони, филтрират кръвта, всмукват минерали, създават урина и поддържат здравословен киселинно-алкален баланс. Без бъбреци не може да има живот и китайците ги считат за мястото, където е съсредоточена най-важната витална сила.

Бъбреците – център на виталната сила

Грижата за нашите бъбреци върви ръка за ръка с грижата за нашето здраве и благоденствие. Ако желаете бъбреците ни да са здрави и да ни служат добре в обозримо бъдеще, би трябвало да избягвате навиците, разказани по-долу.

1. Навикът да се пият газирани питиета, подсладени със захар

Пиенето на две или повече газирани питиета дневно (както диетични, по този начин и редовни) може да бъде обвързвано с нараснал риск от бъбречно заболяване, съгласно изследване, включващо откриватели от университета в Осака в Япония. Дванадесет хиляди чиновници са взели участие в изследването и тези субекти, които са пили повече сода, са по-склонни да имат протеин в урината си. Белтък в урината (протеинурия) е ранен симптом за увреждане на бъбреците, само че в случай че се открие в точния момент, заболяването към момента може да бъде излекувана.

2. Тютюнопушене

Установено е, че пушенето е обвързвано с атеросклероза. Стесняването и втвърдяването на кръвоносните съдове визира кръвоснабдяването на всички жизненоважни органи, в това число бъбреците. Според изследване, оповестено в британското списание Clinical Pharmacology and Therapeutics, две цигари дневно са задоволителни, с цел да удвоят броя на ендотелните кафези в кръвта ни. Това е симптом на артериално увреждане. Клиничният вестник на Американското сдружение по нефрология приказва за разнообразни изследвания, извършени от 2003 година насам, които откриват връзка сред тютюнопушенето и утежняването на бъбречната функционалност.

3. Липса на витамин B6

Здравословното хранене е значимо за положителната бъбречна функционалност. Според проучване, извършено в Медицинския център на университета в Мериленд, неналичието на витамин В6 усилва риска от камъни в бъбреците. За оптимална бъбречна функционалност би трябвало да приемате най-малко 1,3 мг витамин B6 на ден. Най-богатите източници на витамин В6 са рибата, грахът, телешкият черен дроб, картофите и нишестените зеленчуци, както и плодовете, като се изключи цитрусовите.

4. Липса на извършения

Упражнението е различен метод да отбраните бъбреците си. Голямо изследване, оповестено в Journal of the American Society of Nephrology, откри, че дамите в постменопауза, които спортуват, са с 31% по-малко склонни да развият камъни в бъбреците. Най-общо казано, поддържането на здравословно тегло ще понижи възможностите за развиване на камъни в бъбреците.

5. Магнезиев недостиг

Ако не получавате задоволително магнезий, тялото ви не може да всмуква и метаболизира вярно калция, което може да докара до претоварване с калций и камъни в бъбреците. За да предотвратите този развой, яжте зелени зеленчуци, фасул, семена и ядки. Здравословното авокадо също е добър източник на магнезий.

6. Чести нарушавания на съня

Всички обичаме положителния нощен сън. Нашите бъбреци също го обичат. Според американския информативен портал Science Daily хроничното нарушаване на съня може да аргументи бъбречно заболяване. Според кардиолога и професор по медицина и логика на психиката в университета в Торонто, доктор Майкъл Саул, бъбречната тъкан се обновява през нощта, тъй че лишаването от сън може да аргументи непосредствено увреждане на този орган.

7. Не пиете задоволително вода

За да могат нашите бъбреци да извършват своите функционалности, те се нуждаят от задоволително количество вода. Ако не пием задоволително, токсините могат да стартират да се натрупват в кръвта, тъй като няма задоволително течност, която да ги изхвърли от бъбреците. Националната бъбречна фондация на Съединени американски щати предлага да се пият минимум дванадесет чаши вода дневно. Лесен метод да ревизирате дали пиете задоволително е да погледнете цвета на урината си.

8. Забавено изпразване на пикочния мехур

Когато природата зове, би трябвало да слушате. Задържането на урина в пикочния мехур е неприятна концепция. Ако това се случва постоянно, съществува риск от нараснало налягане на урината в бъбреците, което може да докара до бъбречна непълнота или инконтиненция.

9. Прекомерна консумация на натрий

Солта е значима за организма, само че използването й би трябвало да бъде лимитирана. Прекомерният банкет на сол може да увеличи кръвното налягане и да окаже прекомерно огромен напън върху бъбреците. Не би трябвало да ядете повече от 5,8 грама сол дневно, тъй че не би трябвало да се злоупотребява.

10. Твърде доста кофеин

Често консумираме доста повече кофеин, в сравнение с допускаме. Кофеинът се съдържа в доста безалкохолни и газирани питиета, тъй че преди да се усетим, кръвното ни налягане ще скочи внезапно и бъбреците ни ще стартират да се оплакват.

11. Злоупотреба с болкоуспокояващи

Твърде постоянно одобряваме медикаменти прекомерно бързо, в остатък и по неверен метод. Когато се появи болежка, е доста елементарно просто да глътнете хапче. Но може да желаете да помислите два пъти. Всички фармацевтични медикаменти провокират странични резултати и доста от тях засягат бъбреците. Но в това време има медикаменти, които би трябвало да се одобряват. Повече детайлности в идващия параграф.

12. Пренебрегване на нуждата от лекуване

Високото кръвно налягане и диабет вид 2 са две доста постоянно срещани положения, които постоянно са породени от метода на живот или неправилното хранене. Ако към този момент страдате от някое от тези две болести, пазете се от увреждането, което те могат да причинят на нашите бъбреци и предпазете скъпите си органи, като приемате единствено предписани медикаменти.

13. Твърде доста протеини

Според Харвардския университет прекалено много протеини в диетата ни са нездравословни за бъбреците. Страничен артикул от храносмилането на протеини, амонякът, е токсин, който нашите претрупани бъбреци би трябвало да обезвреждат. Колкото повече протеин има, толкоз по-голям е стресът върху бъбреците, което с течение на времето може да докара до утежняване на бъбречната функционалност.

14. Късно лекуване на   инфекции

Всички от време на време съгрешаваме, като подценяваме елементарната простуда и грип и водим тялото си до безсилие. Но това може да аргументи увреждане на бъбреците. Изследванията демонстрират, че хората, които отхвърлят отмора и уместно лекуване, постоянно са податливи на бъбречно заболяване.

15. Прекомерна консумация на алкохол

Токсините, съдържащи се в алкохола, повреждат освен черния дроб, само че и бъбреците. Според организацията с нестопанска цел Kidney Health Australia и American Kidney Foundation един от методите да избегнете бъбречно заболяване е да пиете алкохол в умерени количества.

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР