Знаете ли, че има домати, които са по-полезни от червените

...
Знаете ли, че има домати, които са по-полезни от червените
Коментари Харесай

Знаете ли, че има домати, които са по-полезни от червените на цвят?

Знаете ли, че има домати, които са по-полезни от алените на цвят? Въпреки че на пръв взор по-тъмният пъстър вид може да провокира някои подозрения, значимо е да се знае, че точно черните домати са един от типовете в природата, който съдържат най-вече изгоди за хората. Черните домати в действителност са същинска суперхрана, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за тях. 

Тоава е концентрат от потребни субстанции, който съдържа питателните свойства както на доматите, по този начин и на тъмнокожи плодове като боровинки и грозде, способни да се борят с разнообразни болести и да защищават тялото ни от стареене и оксидативен стрес. Загрижените за здравето си хора ще се радват да научат, че това не са генетично модифицирани организми, а просто резултат от хибридизация, която е довела до същински балсам на младостта и здравето, с помощта на високото наличие на ликопен и антоцианини, написа cookist.it.

В допълнение към потребните за организма субстанции, черните домати се характеризират с доста по-силен и натоварен усет от този на алените домати. Те са с понижена наслада, което оставя място за по-стипчив усет, заради високото съществуване на танини. Черните домати са идеалната храна за тези, които желаят да се запасят с антиоксиданти. Както чакахме, те не са ГМО, а хибриди, получени посредством стратегии за възстановяване, които се реализират посредством селекция и кръстосване сред семената на обичайните домати и тези на тъмнокожите плодове, като грозде и боровинки. Тъмният цвят, който ги характеризира и от който носят името си, се дава от веществата, от които са формирани: примес от ликопен, каротеноидът, виновен за интензивното алено на доматите като цяло, хлорофил, класическият пигмент, който придава зеления цвят и антоцианини, антиоксидантни субстанции, присъстващи в тъмнокожите плодове, които придават присъщия черен цвят. 

Нека научим повече за техните свойства и изгоди.

Какво е ликопен? Ликопенът е каротеноид с висока антиоксидантна мощ, който противодейства на интензивността на свободните радикали, нестабилни молекули, които повреждат ДНК-то на клетките и изключително при съществуване на спомагателен стрес, като тютюнопушене и замърсяване, могат да причинят развиване на тумори. Благодарение на това вещество, потреблението на черни домати се свързва с понижен риск от тумори, хипертония, коронарна болест на сърцето, някои форми на астма и даже предпазен резултат за костите на дами в менопауза.

Многобройни изследвания демонстрират, че диета, богата на флавоноиди и по-специално антоцианини, понижава риска от гибел от сърдечно-съдови болести. Антоцианините имат противовъзпалително деяние, подтикват отговора на имунната система против патогенни бактерии и понижават главните прояви на инфектиране. Благодарение на тяхната антиоксидантна мощ, те оказват помощ за противопоставяне и понижаване на оксидативния стрес, виновен за стареенето на клетките и други. 

В природата има разнообразни типове черни домати. Някои са изцяло тъмни, до момента в който други имат алена основа, с някои тъмни линии. Черните домати обаче не са идентични. Тези, които съдържат антоцианини, не би трябвало да се бъркат с други сортове домати, чиито имена единствено акцентират тъмния външен тип, без да съдържат всички потребни свойства на антиоксидантните субстанции.

Средно 100 грама черни домати включват 18 ккал, 0,9 грама протеин, 0,20 грама мазнини, 3,9 грама въглехидрати, 2,6 грама захар и 1,2 грама фибри, като най-високата централизация е в кожата и семената. Те са богати на витамин С, витамин А и обезпечават дребни количества от няколко витамина от група В, витамин К и хранителни минерали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР