Знаете, че балалайката е руски национален инструмент. Невероятно, но от

...
Знаете, че балалайката е руски национален инструмент. Невероятно, но от
Коментари Харесай

Защо балалайката е забранена в САЩ?

 балалайка(1)

Знаете, че балалайката е съветски народен инструмент. Невероятно, само че от близо 70 години в Съединени американски щати работи възбрана за продажба на балалайки. Обама удължи възбраната до 2020 година.

Историята датира още от предвоенните времена, когато тогавашният глава на вашингтонската администрация Франклин Рузвелт подписал конфиденциален декрет за възбраната на балалайките на територията на стратата за период от 10 години.

Това се случило през 1940 година и до в този момент декретът регулярно се удължава.

През 2000 одина с декрет на Клинтън възбраната се разгръща и върху Аляска, която се явявала единственото място където продажбата била позволена, тъй като балалайката с счива за национален музикален инструмент на Аляска.

Във времето на Рузвелт тези земи към момента не са имали статут на щат, по тази причина възбраната за тях не важала, поради пропуски в законодателството.

Причината за формалната възбрана станал обстоятелството, че балалайаката била неразрешена в царска Русия от православната черква и тъй като си „ разрешава да се надсмива над властта “. Разбира се, в Съюз на съветските социалистически републики запорът бил отстранен, само че в Съединени американски щати екстремисткият инструмент останал неразрешен.

В наши дни запрещението е непокътнато в непълна форма. Свиренето на балалайка не е забаранено, стига да имате специфичен лиценз. Не се позволява всеобщата продажба на този инструмент и промишленото произвеждане.

Единични частни продажби са позволени. Ето за какво кн игата на Джон Флин „ Как да си създадем балалайка “, издадена през 1984 година, се радва на огромна известност и има цели 9 издания.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР