Значително по-високата смъртност от коронавирус в Швеция, отколкото в съседните

...
Значително по-високата смъртност от коронавирус в Швеция, отколкото в съседните
Коментари Харесай

Провален ли е шведският модел за справяне с COVID-19?

Значително по-високата смъртност от ковид в Швеция, в сравнение с в прилежащите северни страни, стана тематика на политически спор. Акцентът беше върху необятно разпространяване на инфекцията в старческите домове, написа швейцарското издание Neue Zürcher Zeitung в материал, представен от организация " Фокус ".
Защита на рисковите групи, само че не и налагане на несъразмерни ограничавания върху свободата на напредване на останалата част от популацията – такава беше тактиката на Шведското здравно министерство по отношение на опасността от новия ковид още през цялото време. И този курс продължава да се употребява с поддръжката на 70% от шведските жители. 

Но измежду политиците и медиите все по-често се дискутира релативно високият брой пациенти, умряли както от ковид, по този начин и от други болести, усложнени от ковид. Дебатът е изключително изострен, когато този брой се съпоставя със съответните числа от прилежащите северни страни.
Към 5 май в Швеция са регистрирани 2854 смъртни случая от ковид. Това е три пъти повече, в сравнение с в Дания (493), Финландия (240) и Норвегия (214) дружно. Дори и да вземем поради разликите в методите за пресмятане, заради които Швеция наподобява в неподходяща светлина, тази разлика е шокираща. Сега политиците и Министерството на здравеопазването признават, че възрастните хора и възрастните хора с други болести в предишното, т.е. най-уязвимите групи в обществото, не са били задоволително добре предпазени от инфекцията.
Анализаторите смятат за една от главните аргументи организацията на финансираната от страната и обвързвана с общините система за медико-социално обезпечаване на възрастните хора. Това се отнася както за старческите домове, по този начин и за амбулаторните визити в частни домове. От епидемиологична позиция необятното потребление на чиновници на свободна процедура в тази област се оказа проблематично. Както публичните организации, по този начин и частните бизнесмени в региона на грижите за възрастни хора, са подготвени да употребяват техните услуги, тъй като такива хора постоянно са подготвени да работят и са по-евтини от чиновниците на цялостен работен ден.
Тези места дават опция за работа на едва интегрираните в пазара на труда. Но защото общественото им обезпечаване не е равностойно, при тях е доста по-малко евентуално от служащите на цялостен работен ден да се откажат от работа, когато да вземем за пример се усещат зле.
Според данни на Шведското радио, в региона на Стокхолм през 2019 година една четвърт от всички услуги в областта на медико-социалното обслужване на възрастни хора се дават от почасови чиновници. А през март 2020 година помощният личен състав на почасово възнаграждение съставлява 40% от всички чиновници в тази област. Те постоянно нямат нужното обучение и опит. Освен това едни и същи хора работят както в старешки домове, по този начин и с възрастни хора вкъщи, което способства за разпространяването на вируса.

Вярно е, че тези служащи постоянно се оплакват, че работодателите, в това число в държавните институции, не им дават съответни персонални защитни средства. Освен това не им е обяснено ясно по какъв начин и по кое време да употребяват тези средства. Представителите на съответния синдикат разкритикуваха Министерството на здравеопазването за намаление на условията за медикаменти, което означаваше, че това се случва под политическия напън на общините.
Шведският основен епидемиолог Андерс Тегнел отхвърля сходни изказвания. Според него би трябвало да се съблюдава вярното потребление на защитно съоръжение във всеки обособен случай. И работодателите би трябвало да са наясно с това. Но като цяло Тегнел към момента смята, че тактиката на страната по отношение на ковид е вярна.
Дискусията към медико-социалното обслужване на възрастните хора в епохата на ковид сподели, както и по-рано в други сфери – че шведският модел на общи рекомендации от Министерството на здравеопазването трансферира прекомерно постоянно отговорността на обособени хора. За някои участници в процеса това се оказа непостижима задача.
Защо Световната здравна организация даде Швеция за образец в битката с COVID-19, четете в този материал.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР