Значително по-ниски добиви на мед отчитат пчеларите в страната през

...
Значително по-ниски добиви на мед отчитат пчеларите в страната през
Коментари Харесай

Очакват се значително по-ниски добиви от мед

Значително по-ниски добиви на мед регистрират пчеларите в страната през актуалната година. В съпоставяне с предходния сезон количествата на всички места са доста по-ниски. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Петя Иванова, ръководител на Националното съдружие на дамите пчелари. Тя разяснява, че при започване на годината производителите са очаквали съществени добиви, само че неприятното време и всеобщото отравяне на пчели с пестициди е довело до неприятни крайни резултати.
" Така беше с добива от акация в Плевенско, във Врачанско и Варненско. Там имаше положителни добиви на акация и от рапицата, само че в един миг, когато цъфна рапицата, стана един проблем с отравяне на доста пчелни фамилии. Говоря за област Плевен. Много от сътрудниците са с над 50% загуби. Колегите от Варненска област също доста пострадаха от отравяния, в действителност това се случва при тях всяка година ", разяснява още Иванова. Тя добави, че намаляването броя на пчелните фамилии в страната също оказва отрицателно въздействие. За ниските добиви способстват и неприятните метеорологични условия.
" В Ямболска област сътрудниците са най-засегнати, тъй като главната просвета, от която те добиват – кориандърът, беше насаден на доста малко декари, а те разчитат главно на него. Така че тази година в Ямболска област също няма мед. Говоря за рандеман от рода на 4 - 5 кг от пчелно семейство, до момента в който в предходните години, за съпоставяне, този рандеман доближаваше до над 25 кг. Тази година той е доста зле ", съобщи Петя Иванова. По думите ѝ ниски са добивите и във Врачанско, Софийско и Бургаско.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР