Значителна част от участниците в изборния процес, от партиите и

...
Значителна част от участниците в изборния процес, от партиите и
Коментари Харесай

Няма забрана протоколите от машинното гласуване да се публикуват на сайтовете на РИК

Значителна част от участниците в изборния развой, от партиите и техните водачи нагнетяват напрежение. Всички участници в изборния развой, всички институции са подложени на огромен напън и би трябвало да обезпечат колкото може по-голяма бистрота в своите дейности. Това съобщи в изявление за БНР Ваня Нушева, преподавател по " Политическо държание, изборни системи и изборна администрация " в СУ " Св. Климент Охридски " и програмен шеф на Асоциация " Прозрачност без граници ".

" Възможността за ангажиране на Неправителствени организации наблюдаващи в изборния развой, опцията за обществен надзор и от страна на медиите, опцията за включване на забележителен брой покровители от страна на партиите – всички тези принадлежности за повече гласност, съвместен надзор са извънредно значими, когато приказваме за положително осъществяване на изборите и за обезпечаване на  условия за доверие към изборния развой . "

Указанията за видеозаснемането  на процедура възпроизвеждат текстовете на Изборния кодекс, само че към момента има редица елементи във връзка с техническите параметри – самите устройства и съхранението на записите, които не са конкретизирани, означи Нушева.

Експерти изразяват  подозрения, че е допустимо устройствата да бъдат обезпечени в къс период , уточни още Нушева, запитана допустимо ли е да не стигне времето, с цел да се осъществя видеонаблюдение на изборите.

" Излъчването от броенето  изисква и постоянна интернет връзка. Тук е възможно  да се получат пробиви . "

В Изборния кодекс към момента съществува текст, който изисква районните изборни комисии да разгласяват на уеб страниците си всички свои решения, протоколи и  резултатите от машинното гласоподаване . Много съществено внимание би трябвало да се обърне на тази наредба, акцентира Ваня Нушева в предаването " Преди всички ".

" Всъщност  нямаме никаква възбрана протоколът от машинното гласоподаване да бъде разпечатан и да бъде оповестен на уеб страницата на РИК . "

Според нея има две основни учредения за това – опасенията и терзанията, че могат да бъдат осъществявани операции, внезапно ще отпаднат, а въпреки това публикуването на резултатите е  спомагателен инструмент за надзор върху работата на секционните комисии , които няма да могат да си разрешат да ги отразяват неточно.

Като посочи значимостта на положителното образование на членовете на СИК, Нушева цитира инспекция на документи от парламентарните избори през април 2021 година, съгласно която в формален протокол е имало  приблизително по към 10 ремонти . По думите ѝ има неведение по какъв начин да се регистрират гласовете " Не поддържам никого ", има неточности при отчитане на преференциите и при събиране на числата. 

Относно позицията на " Възраждане " онлайн заявление за гласоподаване в чужбина да може да се подава единствено от един IP адрес, Ваня Нушева разяснява:

" Когато се одобряват прекомерно рестриктивни текстове , решения, поражда и другият риск – да бъдат лимитирани хората. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР