Змията. Мелодията, която никой по света не може да сбърка.

...
Змията. Мелодията, която никой по света не може да сбърка.
Коментари Харесай

Паднали гиганти: Nokia - възход и крах

Змията. Мелодията, която никой по света не може да сбърка. Моделът 3310, който е по-силен и от Чък Норис. Преди 15 години това щяха да са елементи, с които стартира портретът на може би най-влиятелната софтуерна компания в света. Днес, обаче, използваме тези мощни мемоари, с цел да дадем начало на нашето странствуване по стъпките на Nokia - до върха, само че след това и до бездната.

Финландската компания е най-разпознаваемият световно Паднал колос досега в нашата поредност. Тя е образец за голяма упоритост, за визионерство и професионализъм, само че и за това какъв брой смъртоносни могат да бъдат стратегическите неточности.

Начало край реката

Nokia е основана през 1865 година от Фредрик Идестам и Лео Мечелин. Името идва от град Нокиа и разположената покрай фабриката река Нокианвирта. Първоначално компанията се занимава с дървообработка и произвеждане на хартия - включително с потреблението на сила от водата.

В началото на XX век компанията употребява насъбраното ноу-хау, с цел да стартира да продава ток. Бизнесът обаче не върви чак толкоз добре и след Първата международна война Nokia е закупена от финландския магнат Едуард Полон, който има бизнес ползи в сфери като производството на гуми и кабели.
 Извънредно съвещания на румънското държавно управление поради Nokia
Извънредно съвещания на румънското държавно управление поради Nokia

Финландската компания разгласи, че ще затвори румънския си цех, което ще остави без работа към 2200 души.

Това е основно за последващото развиване на компанията.

Ориентиране към технологиите

През 1967 година е основана Nokia Corporation, която създава потребителска електроника, гуми (които през днешния ден са известни под марката Nokian Tyres), химикали, пластмасови произведения, военно съоръжение и други. В рамките на корпорацията е основано изследователско звено за перспективни разработки в областта на технологиите. Позволено му е години наред да работи дори на загуба, само че да се развиват амбициозни планове.

Още от 60-те Nokia създава радиотелефони за цивилни и военни цели, като нейните технологии разрешават още през 1978 година в цяла Финландия да има опция за безжична връзка посредством ARP мрежата и нейните 140 базови станции.
 Снимка 641595
Източник:

Така през 70-те голям триумф в международен мащаб реализира автоматизираната телефонна централа Nokia DX 200. След дългогодишно партньорство с финландската държавна телекомуникационна компания, в края на 80-те Nokia към този момент има стабилен бизнес към създаването и продажбата на мрежово съоръжение.
 Снимка 641597
Източник:

Това е значимо, тъй като в самия завършек на 70-те Nokia стартира създаването на първата изцяло автоматизирана клетъчна телефонна система - Nordic Mobile Telephone, по-известна като 1G. Тя дебютира през 1981 година, като устройствата в началото са с размери като за монтаж в автомобил, само че през 1987 година към този момент има устройства като тези от серията Mobira Cityman, които са ръчно портативни (макар и с тегло от близо килограм).

GSM революцията

Набрали скорост, инженерите на Nokia се включват и в създаването на новия към този момент напълно цифров стандарт GSM 2G. Първата такава мрежа в страната стартира да се построява през 1989 година, а от 1992 година на пазара се появява и съвместимо с нея устройство - Nokia 1011.

Именно по времето на 2G голяма част от света открива мобилните телефони. На фона на световна телеком дерегулация, цифровият стандарт дава опция за по-компактни и функционални устройства, а развиването на технологиите последователно смъква и цените им.

Колкото повече мобилни консуматори има, толкоз повече мрежов запас е необходим за тях. За Nokia, които създават както телефони, по този начин и телекомуникационно съоръжение, 90-те са златен интервал. Между 1996 година и 2001 година приходите скачат съвсем петорно - от 6,5 милиарда евро до 31 милиарда евро. Буквално заводите не могат да смогнат на търсенето.
 Снимка 641594
Източник:

Наличието на изобилни финансови запаси дава опция инженерите да основават добре премислени и в последна сметка паметни артикули като модела Nokia 3310, първия смарт телефон - Nokia Communicator от 1996 година или първия по-масов камерафон - Nokia 7650 от 2002 година
 Снимка 641596
Източник:

Зад кормилото на компанията е темпераментният Йорма Олила.

Първите пропуквания

Както означават доста наблюдаващи, в основата на триумфа на Nokia е скандинавската рационалност при вземането на решения. Това работи доста добре когато става дума за оптимизация на производството или за стратегически решения при по-бавен ритъм на софтуерен напредък.

Началото на новия век обаче идва с нов набор от съществени провокации. Както постоянно става с фирмите, за които ви описваме в " Паднали колоси ", и тук първият проблем е поколенчески.
 Снимка 641593
Източник:

Nokia от 60-те и 70-те е компания с млади и енергични водачи. През 2000 година, обаче, към този момент приказваме за организация с десетки хиляди чиновници и най-много с мениджъри, фокусирани напълно в краткосрочните си резултати. Не оказват помощ и опитите за метаморфоза, които усилват вътрешното напрежение,, създател на книга за историята на Nokia.

Две хардуерни министър председатели от 2003 година са знакови за бъдещето на Nokia. Тогава излиза Nokia 1100 - най-популярният мобилен телефон в историята с 250 млн. продадени бройки (и също по този начин е основоположник на известния и до през днешния ден хардуерен клас " Nokia с фенерче " ). Той е допустимо най- " безвреден " и закостенял като дизайн и функционалност - в него няма нищо, което да не е било допустимо през 1999 година, да вземем за пример.
 Снимка 641592
Източник:

През същата година стартират продажбите на Nokia N-Gage. Това е прогресивен артикул, който комбинира смарт телефон и гейм подпора в едно устройство. Дизайнът обаче е много противоречив, а Nokia не съумява да обезпечи задоволително богат азбучник от игри, с цел да бъде платформата действителна конкуренция на Nintendo Gameboy.

Тогава финландците може и да не го осъзнават, само че те в действителност се провалят в основаването на това, което през идващото десетилетие ще е водещо в мобилния пазар - екосистемата.

Метеоритът iPhone

Следващите години за Nokia не престават да бъдат сполучливи. Водеща е ролята на смарт телефоните от N серията. Те преобладават във време, в което множеството мобилни телефони към момента разчитат само на много лимитираните Java приложения и игри.

N серията в действителност не е толкоз по-различна спрямо по-простите устройства. Дизайнът им е построен към общоприетите физически бутони, а софтуерът им, въпреки и по-функционален, наподобява много консервативно.

" Под капака " на тези смарт телефони е операционната система Symbian. Разработена от компанията Psion в средата на 90-те, тя се употребява още от Sony Ericsson, Motorola, Samsung и други и към 2006 година задвижва две трети от всички смарт телефони в света.

Това е софтуерна платформа, която е фокусирана върху обособеното устройство и функционалностите, с които излиза от завода, а външният програмен продукт се преглежда по-скоро като допълнение. На редовно ниво, софтуерните експерти на Nokia се постанова да усъвършенстват кода за всеки модел и това постоянно води до забавяния.

Тази философия води до стратегии и игри, които работят доста добре на ограничавания като благоприятни условия хардуер, само че изискват доста огромни старания от страна на програмистите - и то без същински централизиран магазин за наличие.

При неналичието на конкуренция това работи - смарт телефоните от N серията са много скъпи устройства, само че от тях са продадени милиони. Всичко обаче се трансформира през 2007 година

Отново ще си приказваме за две хардуерни министър председатели. Nokia таман е показала модела N95. Мощен, функционален, с копчета и слайд механизъм и камера с Carl Zeiss обектив и със Symbian. Една друга компания събира публицистите, с цел да покаже новото си устройство. Става дума за Apple и iPhone.
 Снимка 641591
Източник:

Пред света е показано устройство, което е доминирано от своя огромен сензорен екран - копчетата са малко и с второстепенна функционалност. Интернет свързаността е основна част от потребителското преживяване - а не просто един уеб браузър.

Софтуерът не наподобява на нещо от 90-те и, въпреки първоначално платформата да не е отворена, от Ден 1 е ясно, че операционната система е основана на компютърната OS X и е въпрос единствено на време външните разработчици да стартират да вършат приложения и игри за нея.

През 2008 година App Store става факт. Хиляди основатели на стратегии и игри се причисляват - създаването на програмен продукт за iPhone е доста по-лесна, в сравнение с за старите мобилни платформи.

iPhone е нещо невиждано в смарт телефон света. Метеорит на планетата на динозаврите като N95.

Как платформата избухва в пламъци

Логичен е въпросът по какъв начин по този начин Nokia се оставят да бъдат сюрпризирани от устройство, което наподобява като излязло от бъдещето в съпоставяне със личното ѝ портфолио. Излязло през 2016 година търси отговора посредством изявленията със 76 мениджъри, инженери и външни консултанти.

Главен фокус са събитията сред 2005 година и 2010 година - времето, в което Nokia би трябвало да отговори на iPhone, а не съумява. В хода на диалозите с хората от вътрешния кръг в компанията излиза наяве, че в този интервал тя е била безусловно в плен на груповия боязън.
 Android завзема дял от Symbian и в Европа
Android завзема дял от Symbian и в Европа

В интервала май-юли известността на Symbian е намаляла с 16,1% в съпоставяне със същото тримесечие на предходната година - от 53,9% до 37,8%. В същото време Android бележи растеж от 6% до 22,3%

Висшият мениджмънт се е страхувал от акционерите, като този боязън се е превръщал в напън върху ръководителите на приблизително равнище и фаворизиране на тези, които показват обстановката като по-добра от действителността - без да се регистрира цялостната обстановка на пазара и външните опасности.

Голям фактор се оказва и характерът на Йорма Олила. Заради склонността на изпълнителния шеф да овиква подчинените си за всевъзможни неща, до него дълго време не доближава информация от техническите екипи за големите ограничавания на Symbian.
 Снимка 641590
Източник:

Опитите да бъде приспособена за сензорни екрани късат нервите на потребителите, а Samsung, Sony Ericsson и Motorola се насочват към друга операционна система - Android на Гугъл. Междувременно Apple усъвършенстват iPhone, удвояват продажбите си с всяка генерация и задават трендовете в света на смартофните.

Освен самодейността, Nokia стартира да губи пазарен дял. В рамките на 4 години, до юни 2011 година, той се е стопил от 50% на 15%.

Настава безпорядък

Отчаяните опити на Nokia да резервира лидерските си позиции водят до разнопосочни старания, които постоянно се обезвреждат взаимно.
От една страна, опитите Symbian да се трансформира в съвременна операционна система не престават чак до 2013 г. От друга страна, Nokia и Intel сплотяват своите Linux-базирани платформи в плана MeeGo и дори излиза флагманско устройство за тази Оценка за съвместимост - N9. На трето място, базовите мобилни телефони получават смарт функционалности посредством платформата Nokia Asha, която включва и магазин за приложения. На един стадий съществува и Nokia X - Android без услугите на Гугъл и със особено създаден от Nokia интерфейс.
От всички тези, MeeGo има максимален капацитет - както за смарт телефони, по този начин и за таблети. Тогавашният необут на Nokia (и някогашен кадър на Microsoft) Стивън Елоп обаче вижда нещата друго.
 Снимка 641588
Източник:

Веднага след премиерата на авангардния N9 през лятото на 2011 година той демонстрира на публицистите първообраз на същото устройство, само че с Windows Phone 7.

Полетът надолу

Елоп афишира, че обстановката е сериозна, Nokia се намира " на горяща платформа " (както излиза наяве нагоре - най-малко на 2-3 " горящи платформи " ) и бъдещето е в Windows-базираната Lumia серия. Това не значи, че изброените нагоре операционни системи изчезват. Просто към тях се прибавя още една, за която за нужни разработчици и програмен продукт.
 Nokia пуска таблет с Windows 8 и четири смарт телефона с WP7
Nokia пуска таблет с Windows 8 и четири смарт телефона с WP7

Два от новите смарт телефони са от най-голям клас

Windows Phone е доста самоуверен опит на Microsoft да създадат " от нулата " мобилна операционна система. Интерфейсът ѝ е минималистичен и извънредно комфортен за приложимост на дребните екрани на тогавашните смарт телефони. Освен това работи осезаемо по-бързо от Android.
 Снимка 641587
Източник:

Проблеми обаче надалеч не липсват. WP7 е несъвместима с хилядите остарели Windows Mobile игри и приложения. Инструментите за разработка са характерни и няма огромен възторг измежду програмистите, които към този момент по този начин или другояче изкарват пари от приложения за Android и iOS. Хардуерната поддръжка не е на топ равнище.
 Как паметният телефон Nokia 3310 се оказа по-скъп от акциите на производителя си?
Как паметният телефон Nokia 3310 се оказа по-скъп от акциите на производителя си?

Ето го обяснението

Така най-успешният модел за Nokia се оказва евтиният Lumia 520. Продажбите се срутват до сериозни равнища. През 2013-2014 година Microsoft вземат решение да вземат нещата в свои ръце и изплащат бизнеса с устройства на Nokia. Следват още няколко години страдания и един в действителност нелош Windows 10 Mobile, който обаче съвсем никой дори не пробва, Lumia серията отива в историята.

Nokia x2

През май 2016 година стартира завръщането на смарт телефоните на Nokia. Това става благодарение на Foxconn и новата финландска компания HMD, в която влизат доста ветерани от остарялото мобилно поделение. Тя изплаща десетки патенти от Microsoft. Дизайнът на новите устройства припомня с минимализма си на Lumia, а операционната система е " чист " Android.

Освен смарт телефоните, компанията пуска на пазара и базови мобилни телефони с дизайн, въодушевен от типичен модели като 3310 или 8800.
 HMD Global към този момент създава 5G смарт телефони в Европа
Производството на Nokia се завърна в Европа

Първото устройство на компанията, слязло от поточната линия е Nokia XR21

HMD имат някои триумфи през първите си години, само че през 2022 година непосредствено афишират, че повече няма да се пробват да създадат флагмански модел - а като цяло устройствата им са измежду по-скъпите в междинния и наличния клас. Анонсът, че част от производството ще се върне в Европа въпреки всичко дава вяра за повече.

Междувременно, още друга Nokia съществува в софтуерния свят. Сделката с Microsoft не касае бизнеса с мрежово съоръжение. Той е в обособена конструкция от 2006 година, когато е основана взаимна компания сред Nokia и Siemens Communications. През 2010 година Nokia Siemens Networks купуват мрежовото поделение на Motorola, а през 2016 година е закупен мрежовият бизнес на Alcatel-Lucent.

Междувременно, делът на Siemens е изкупен от Nokia през 2013 година, а година по-късно идва ребрандинг и ново име - Nokia Networks.

Компанията, дружно с Ericsson и Huawei е световен водач в областта на мрежовото съоръжение, като внедряването на 5G наподобява като голяма опция - изключително откакто по геополитически аргументи доста страни стопират да работят с китайския софтуерен колос.

Реалността, обаче, е, че мобилните мрежи от пето потомство са голяма инвестиция за телекомите без съответно приложение, което да показва по-големите им благоприятни условия. Затова и както покупките на нови 5G смарт телефони, по този начин и поръчките за ново 5G мрежово съоръжение се срутват през 2022-2023 година

В края на октомври тази година Nokia анонсира големи съкращения - 14 000 чиновници ще останат без работа.

Ще има ли нов късмет?

Днес Nokia продължава да е име в света на технологиите, само че към този момент - и изключително за по-младите, не е синоним на " мобилен телефон ", както беше при започване на новия век. Както в потребителския, по този начин и в професионалния сегмент фирмите с това име срещат усложнения.

Дали щеше да е по-различно, в случай че преди 20 години в Nokia си бяха разрешили да гледат по-напред в бъдещето и преди 15 бяха намерили рецептата за победа над iPhone? Не е несъмнено. Когато си водач на пазара, упованията към теб са такива, че е доста мъчно да " преоткриеш " себе си без да загубиш позиции. Ако пък не правиш нищо, напредъкът просто те изпреварва съдбовно. Nokia oпита и двата метода. И се провали.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР