Змиите често всяват страх. Ухапванията от змии могат да бъдат

...
Змиите често всяват страх. Ухапванията от змии могат да бъдат
Коментари Харесай

При ухапване от змия - спешна медицинска помощ

Змиите постоянно всяват боязън. Ухапванията от змии могат да бъдат смъртоносни, макар че не всички ухапвания от змии предизвикват съществени вреди, написа puls.bg.

Изключително значимо е да бъде реагирано бързо на захапване от змия, защото то може да стартира да въздейства отрицателно на тялото за броени минути. Когато се случи захапване от змия, е належащо тя да бъде отстранена надалеч от пострадалия. Първата стъпка при ухапването е търсенето на незабавна здравна помощ. Особено, в случай че ухапването се случи в далечен регион, бързото даване на здравна помощ е жизненоважно. Изчакването, до момента в който се появи болката, може да докара до трайно увреждане на тъканите.

Не бива да се повдига засегнатата област. Необходимо е държането на ухапаната област под равнището на сърцето. Мястото на захапване би трябвало да бъде измито с топла вода и сапун или почистено с дезинфектант и превързано с чиста превръзка. Важно е отстраняването на стягащите облекла и бижута от засегнатия крак. Зоната може да се подуе от материите, притискащи мястото на захапване, като те могат да причинят спомагателни затруднения и даже гибел на тъканите.

Ако змията е елапиден тип (коралови змии и кобри), належащо е крайникът да се увие с еластична стягаща превръзка над ухапаното място, като то би трябвало да бъде държано по-ниско от равнището на сърцето. Отровата не трябва да бъде изсмукана, а рязането на раната просто би нараснало риска от други затруднения като инфекции.

Ако змията е мъртва, е уместно тя да бъде занесена в болничното заведение. Необходимо е обаче да се внимава, тъй като мъртвите змии могат да хапят рефлекторно до един час след тяхната гибел. Бърза фотография на змията, даже с мобилен телефон, може да помогне на медицинските екипи да разпознават нейният тип и затова да приложат най-хубавия способ на лекуване.

Въпреки че е потребно, не всеки път е значимо идентифицирането на змията, която е предизвикала ухапването. Често змията може да бъде разпозната по типа на раната, която е оставила. Например ямковите усойници имат два зъба и при ухапването постоянно се следят две дребни дупки, а кораловите змии имат дребни усти, цялостни със зъби, които оставят редици от дребни прободни рани.

Най-добрият метод за попречване на захапване от змия е следването на универсалните защитни ограничения и носенето на персонални защитни средства, когато човек се намира на място, където се срещат змии:

Носене на дълги панталони и ботуши, по-високи от глезена;

Избягване на шубраци, висока трева и дълбоки пукнатини в скали;

Полезно е повдигането на звук по време на ходене;

Ако бъде забелязана змия, тя не би трябвало да бъде приближавана;

Не бива да бъде предстоящо, че змиите ще издават предупреждаващ звук, както гърмящите змии, преди да атакуван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР