Злоупотребата със сумарното работно време се превръща в масова практика,

...
Злоупотребата със сумарното работно време се превръща в масова практика,
Коментари Харесай

КНСБ: Масово се злоупотребява с работното време, все повече труд остава незаплатен

Злоупотребата със сумарното работно време се трансформира в всеобща процедура, при която се усилва трудът на българина, без да му се заплаща, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. Масовата корист става при правенето на два работни графика - автентичен и формален.
" На шестия месец действителният график изчезва и се демонстрира единствено формалният, съгласно който на служащия не му се поставя никакво обезщетение за ексклузивен труд ", изясни синдикалистът, представен от Българска телеграфна агенция.

Над 50 на 100 от констатациите на Инспекцията по труда са свързани имено с посоченото ощетяване. Затова от КНСБ и КТ " Подкрепа " са инициирали подписка, която ще съберат до Нова година и ще дават на законодателите. Чрез нея се упорства за смяна в настоящия режим за пресмятане на сумираното работно време, както и установяване на производствата и икономическите действия, в които сумарното пресмятане е използвано.

" Твърдим, че има редица стопански действия, в които няма потребност от това ", съобщи още Нанков и изброи още няколко съответни синдикални претенции. Сред тях са обвързване на изключителния и нощния труд с минималната работна заплата, увеличение на заплащането на изключителния труд до 75 % в почивни дни, както и работата в празнични дни да бъде обезщетявана на 100 %.

При старта на подписката в Кърджали локалният синдикален водач Иванка Караколева уточни, че съвсем всички компании в региона са на сумарно пресмятане на работното време и въпросът в района е сериозен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР