Златото и среброто са два благородни метала, които се радват

...
Златото и среброто са два благородни метала, които се радват
Коментари Харесай

Златото и среброто - колко още надолу?

Златото и среброто са два благородни метала, които се радват на извънредно неприятно показване от началото на годината. За посочения интервал - златото е поевтиняло с 6.9%, а среброто - с цели 17.5% (или над два пъти повече, спрямо жълтия метал).

И до момента в който множеството от самостоятелните вложители купуват злато и сребро, въпросът, който може би първо би трябвало да си зададат преди да мислят за евентуалните облаги е - с какъв брой могат да поевтинеят двата метала при допустимо най-лошия сюжет за тях?

Всъщност, този метод на мислене - първо за евентуалната загуба, преди за евентуалната облага, е сериозен за триумфа на финансовите пазари.

Защото, когато се концентрират напълно върху предстоящите облаги, вложителите губят визия за действителните закани за капитала им и постоянно са склонни да употребяват прекомерно огромен по мярка и не изключително подобаващ, за рисковия им профил, ливъридж.

Преди да си купите злато, или сребро за избрана сума, задайте си въпроса - " Можете ли да си позволите загуба от 20%? ". Защото, изключително при среброто, което е много волатилно, виждаме, че намаляване с сходна амплитуда, е изцяло допустимо - освен това единствено за девет месеца.

Да, противоположното също е правилно - волатилността на инструмента, може да докара и до 20% покачване в границите на 9 месеца... Но първостепенна задача на вложителите е да пазят капитала си, преди да мислят за облаги.

Трудно ли се манипулира цената на среброто?

Най-голямата опасност пред среброто е - способността му да се манипулира от огромните играчи. Ако би трябвало да съм почтен, съгласно мен среброто е може би най-манипулирания метал на пазара.

Търговията със сребро е релативно дребна. На ден на стоковите пазари се търгуват към 112 000 фючърсни договора. И въпреки това да е с цели 48% повече, спрямо дневния размер на суровината през първия месец на предходната година, размерът е надалеч по-малък от търгуваните договори на златото да вземем за пример.

За съпоставяне на ден при златото се търгуват 491 000 договора, или още веднъж с 45% повече на годишна база. Само ще напомним, че златото е тъкмо 80 пъти по-скъпо от цената на среброто.

И до момента в който, налице се съществени подозрения за манипулиране на цената на златото, от страна на огромните играчи (където търгуваните размери са близо 320 пъти по-големи в доларово изражение, в съпоставяне със среброто), представете си, какъв брой по-лесно би било да се манипулира цената на среброто.

Сега и още нещо. Според данни на брокерите, към 90% от самостоятелните трейдъри купуват сребро, освен това постоянно на маржин, достигащ 100 пъти.

И в този момент на въпроса - с какъв брой може да поевтинее златото и среброто от тук нататък?

Отговорът на този въпрос не може да бъде - " няма по какъв начин да поевтинее повече, от това сега ".

Инвеститорите имат склонността да се самозалъгват. Особено, когато са психически обвързани и обременени от един актив. Какво значи това? Ще дам един образец.

Среброто поевтиня съществено от началото на годината. То се търгуваше при равнища от 17.20 $ в края на предходната година. Последваха равнища от 16 $, 15 $, с цел да стигнем до равнища от 14 $ сега. И най-вероятно при всяка идната психическа граница, е имало вложители, които са си казвали - " не може да поевтинее повече ".

Тези, които са купили известно количество при започване на годината, с вярата, че цената на благородния метал ще се покачва и визирайки най-високите стойности на метала от над 50 $ преди няколко години, са осъществили съществени загуби. Възможно е същите вложители да са купували в допълнение сребро, по пътя на метала надолу и спада му с три $.

Изхождайки от сериозните си загуби и мощното поевтиняване на среброто, се основава едно " лъжливо чувство ", че цената на метала няма по какъв начин да се намалява повече.

Спомнете си обаче, че всякога, когато сте си казвали това, среброто е пропадало надолу. А за какво и сега случая да не е точно подобен?

Още повече се завишава заплахата от моментно проваляне при метала, в случай че вярвате в " теорията на борсова операция " на метала, поради аргументите разказани нагоре. При среброто е налице дъно от 13.60 $ от декември на 2016-та година. А близостта на метала до това дъно, го прави доста примамлива цел за тест, а за какво не и за пробив на това равнище.

Инвеститорите, които са купували сребро на по-високи равнища, или го купуват сега, най-вероятно са си сложили, като стоп за ограничение на загубата точно дъното от 13.60 $.

Поставянето на стоп и изключително позиционирането на огромни размери стопове на едно място, е нещо, като да играете покер с открити карти. А играчите против вас са огромни институционални вложители с доста опит и благоприятни условия при търговията на сребро. И те са изцяло наясно, че в случай че смъкнат цената до 13.50, ще могат да си купят доста огромно количество сребро, от дребни вложители, които са си поставили стоповете там. Или средствата ще преминат от ръцете на дребните, в ръцете на огромните играчи. И в случай че не сте от последните, несъмнено надали желаете и да сте от първите.

За тези, които си мислят, че среброто няма по какъв начин да се намали под 13.50 $, единствено ще напомним, че среброто е било при равнища от 8.4 $ за унция в разгара на финансовата рецесия. Разбира се обстановката сега е надалеч от дългова и финансова рецесия, тъй че директното сравнение не е изключително уместно.

И въпреки всичко, имайте едно мислено за допустима внезапна и бърза амортизация на среброто, както се е случвало това в исторически проект. Един подобен " шип " може да е задоволителен да изкара всички дребни играчи от пазара!

До какъв брой може да поевтинее златото?

Перспективите пред златото са даже още по-лоши. Проблемът е, че златото е рекордно скъпо по отношение на среброто. Съотношението цена злато към цена на сребро е при 84.5.

Инвecтитopитe e дoбpe дa имaт пpeдвид, чe вceĸи път, ĸoгaтo тoвa cъoтнoшeниe e cтигaлo или пpeминaвaлo пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 80, e cлeдвaлo cepиoзнo пoнижeниe пoд тази граница впocлeдcтвиe.

Казано по различен метод, в случай че съотношението стартира да се намалява, а цената на среброто продължи да пада, изцяло е допустимо да забележим изпреварващ спад в цената на златото. И противоположното - при растеж на двата метала, най-вероятно ще забележим ускорено показване на среброто.

От техническа позиция, златото може да спре първо - при равнище от 1 160 $, дъното от тази година, както и при равнище от 1 120 $ в следствие - най-ниската точка от януари на 2017-та година.

Ако и последното равнище не спре поевтиняването на благородния метал обаче, е изцяло допустимо да станем очевидци на тест на най-ниското равнище от 1 050 $, дългогодишно дъно от ноември на 2015-та година (в мощ от 2010-та година насам). /money.bg

* Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на валута.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР