Злато, сребро и предмети отпреди 7 хиляди години представя за

...
Злато, сребро и предмети отпреди 7 хиляди години представя за
Коментари Харесай

Съкровища на 7 хил. години показва НИМ

Злато, сребро и предмети отпреди 7 хиляди години показва за първи път Националният исторически музей. Реликвите са открити през 2018 година, която беше извънредно сполучлива за българските археолози.Експонатите в изложбата са открити при археологически разкопки на територията на цялата страна.

Реликвите са датирани от V хилядолетие до XV век, а огромният акцент в изложбата е златно-сребърното богатство намерено в крепостта Калиакра. Сред находките са украшения и на първо място скъпи монети, които дават информация за финансовата политика на дребните средновековни страни в навечерието на османското настъпление. Артефактите бяха разкрити през лятото от екипа на доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей.

„ Имаме експонати от V хилядолетие преди Христа от забавна селищна могила, имаме тракийски монументи, имаме артефакти от времето на гръцката колонизация по Западния понт”, сподели проф. доктор Иван Христов пред БТВ.

Сред тях са бронзова лампа, направена евентуално в Египет и попаднала посредством търговци по нашите земи, както и бронзов щемпел на византийска принцеса. Специалисти от Историческия музей не престават да реставрират и консервират находките от 2018 г.„ Тази година в действителност беше сполучлива, защото имахме 21 експедиции на девет наши археолози от отдел „ Археология”.

Важна е информацията, която носят артефактите за нашето минало, добави проф. Христов. Освен реликвите от 7 хиляди години насам, посетителите ще могат да прегледат фотоси и карти на местата, където са открити.Изложбата отваря порти от на следващия ден и ще може да бъде прегледана до 13 януари 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР