Златното сечение е термин от математиката, който широко се използва

...
Златното сечение е термин от математиката, който широко се използва
Коментари Харесай

Митът за Златното сечение е развенчан

Златното сечение е термин от математиката, който необятно се употребява и в живота. То е станало съвсем митологично, само че математикът Крис Бъд, който е изследвал този феномен, споделя, че в цялата си процедура е срещал негови проявления единствено 2 пъти.

Какво е златното сечение?

Златното сечение в действителност е число. Среща се както в прословутата книга Шифарът на Леонардо, по този начин и в голям брой научни публикации, където се показва посредством него силата на математиката и нейното въздействие във всички сфери на живота. Това число се слага като основа на всеки хубав модел в природата и по тази причина го назовават божествена съразмерност.

Твърди се, че доста число архитектурни детайли, както и такива в изкуството, музиката и природата съдържат детайли на Златното сечение. Партенонът и пирамидите в Египет се сочат като доказателство на съществуване на това число в тяхната конструкция.

 Митът за Златното сечение е развенчан

Друг образец за Златно сечение е структурата на човешкото тяло. Например височината на възрастен човек и височината на пъпа му имат съответствие, обвързвано със Златното сечение.

Древногръцкият математик Евклид е първият, който дефинира Златното сечение. Той стига до умозаключение, че това число може да се преглежда като съотношението сред две дължини и с цел да се откри то, е нужно да има сегменти от линии в него, когато бъде следен даден обект. Това се отнася както за здания, по този начин и за човешкото лице.

Поради тази причина се приема, че в пропорциите на човешкото тяло може да се открие прословутото Златно сечение. Перфектното човешко лице в действителност има връзка с него.

Днешното проучване на този феномен потвърждава, че това в действителност не е правилно. Тялото има доста вероятни съотношения. Някои от тези цифри са близки до прословутото изобретение на Евклид, само че множеството пропорции в тялото ни са близки по мярка по принцип. Човешкият мозък има способността да намира разнообразни подправени корелации, само че в случай че те се изследват деликатно, се вижда, че могат да обслужват всяка догадка. Заблудите са многочислени и някои могат да бъдат рискови.

В архитектурата се употребява разбиране Златен триъгълник, а някои откриватели настояват, че Леонардо е употребявал Златното сечение в картините си. Самият художник единствено е споменавал за съответствие на цели цифри в картините си, само че това не потвърждава, че този феномен е залегнал в творбите му, още по-малко може да се одобри за несъмнено и правдиво, че цифрата е повсеместен закон в природата и изкуството, както твърди неговият популяризатор Адолф Цайзинг.

 Митът за Златното сечение е развенчан Снимка: KRiemer/pixabay.com

Всъщност Златното сечение е едно необикновено число и няма потребност от подправени изказвания, с цел да бъде одобрявано като особено. То е обвързвано с реда на Фибоначи, който се открива в природата и в действителност това ирационално число може да се следи при растенията в градината и редица други синхронни проявления. То е значимо, само че не е съответствие, а най-ирационалното число. Така че митологията, обвързвана с него, е несъстоятелна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР