Златното съкровище от Велики Преслав се оказва много по-ценно, отколкото

...
Златното съкровище от Велики Преслав се оказва много по-ценно, отколкото
Коментари Харесай

​Златното съкровище от Велики Преслав - по-ценно, отколкото се предполагаше

Златното богатство от Велики Преслав се оказва доста по-ценно, в сравнение с се предполагаше. Изработката на средновековните украшения и химическия състав на златото и камъните бяха оценени от научно проучвателен институт в Майнц. След като съумяха да възхитят света в Лувъра, реставрирани и в целия си искра, най-големите съкровища от Велики Преслав може да се видят от през днешния ден в Националния археологически музей.

Открито е заровено в земята, близо до Преслав. Въпреки това, учените са съвсем сигурни от къде идва и даже на кого е. Византийската школа от 9-10 век и царските знаци в накитите издават блага на Царица Мария - внучката на византийския император от сватбата с българския цар Петър. Някои от накитите описват и други любопитни истории. Като бягащите кучетата върху една от обиците, които нямат място в християнската иконография.
Д-р Андрей Аладжов, секция " Средновековна археология ", НАИМ-БАН: В ислямската иконография чисто алегорично те изобразяват могъществото на носителя на наушниците на принц или различен държател от османския халифат.
Вероятно е подарък от някой арабски принц или държател. Сферичните копчета изумяват с друго - става известно че те са единственият пример в света, в който клетъчният гланц е положен върху извита повърхнина, а не върху плоска. Това за експертите е връх на една върхова за времето си технология. Копчетата носят и друга забавна история.
Д-р Андрей Аладжов: Самите копчета са открити след откриването на съкровището от селяните в Преслав. Всеки си е взел за себе си по нещо. И тогава националната милиция ги е събирала по домовете и е събрала две копчета. Но в действителност се оказва, че третото копче през днешния ден може да се види в Метрополитън Мюзиъм в Ню Йорк.
Химичният разбор на двустранната огърлица посочил, че камъните не са аметисти, а рубини и гранати, кристалът не е планински, а флуоритен. Без огърлицата не минава нито една огромна галерия по света, както и без златната диадема. Според учените, тя евентуално е била носена от царя. Макар и не толкоз скъпоценно и по-късно, дребното богатство също интригува на кого е и за какво е прикрито в издълбана дупка в камък от стената.
Снежана Горянова, секция " Средновековна археология ", НАИМ-БАН: Вероятно вградено в стената, затворено добре с каменна запушалка и евентуално прикрито от непознати очи. Притежателката му може и да ги е скрила за време, което не е удобно за нейния живот.
Освен златото, музеят показва още от съкровищата на Преслав. Самобитната рисувана бяла керамика, отпред с керамичния иконостас, без аналог в света и епиграфските надписи и графити с глаголическо и кирилско писмо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР