Златният Орфей се ражда през 1965-а като фестивал за песни

...
Златният Орфей се ражда през 1965-а като фестивал за песни
Коментари Харесай

Скритите истории за фестивала „Златният Орфей”

„ Златният Орфей ” се ражда през 1965-а като фестивал за песни за морето, а след две години са оповестени Международен конкурс за реализатори и Конкурс за нови български естрадни песни. Превръща се в един от най-популярните и реномирани европейски фестивали за известна музика, неведнъж удостояван с дипломи и награди. Авторитетният музикален конгрес дава късмет на българската естрадна ария да звучи и зад граница, защото съгласно регламента непознатите реализатори пеят и по едно наше парче. Основоположник и първи шеф на фестивала е Генко Генов (1928 –1993), който през 1974 година е упрекнат в злоупотреби и шпионаж и е наказан на 20 години затвор. След 7 години е освободен, а е оправдан политически и цивилен с решение на Народното събрание от 29 март 1990 година Отново е назначен за шеф през 1992 година След гибелта на Генко Генов управлението на фестивала поема неговата вдовица Дариана Генова посредством новосъздадената фондация „ Златният Орфей”. Последното издание е през 1999 година

Дълъг е описът на родните поп звезди, които стартират кариерата си точно от сцената на „ Златният Орфей”. Впечатляващ е и описът на реализатори от международна големина, пели на фестивала: Жилбер Беко, Оскар Бентън, Ал Бано и Ромина Пауър, „ Рики е повери”, Джани Моранди, Пако де Лусия, Демис Русос, Ива Дзаники, Карел Гот, Хулио Иглесиас...

Лично шефът на фестивала, незабравимият Генко Генов, договаря на парижко летище идването на Жозефин Бекер на „ Орфея”. „ Бях се амбицирал да я доведа, само че импресариото й искаше 10 000 $. Стигнахме до 5, само че по-надолу той не свали”, споделя приживе господин Генов. Разбирайки, че световноизвестната певица ще лети от Париж до Рио де Жанейро, той отива там, причаква я и уговаря идването й на нашия фестивал за 800 $. След присъединяване й бургаският Окръжен комитет на Българска комунистическа партия, правейки оценка за „ Златният Орфей” - 1970 година, вписва забележката „ различен път

да не се канят такива остарели баби”

Явно другарите въобще не са били наясно каква супер международна звезда е довел на фестивала Генко Генов.

За страдание обаче Шесто ръководство на Държавна сигурност съумява да осуети идването на други две огромни звезди на „ Златният Орфей” - Том Джоунс и Франк Синатра. „ След дълги старания съумях да уговоря Том Джоунс да пристигна на „ Златният Орфей” единствено за 2500 $. Това в действителност беше хонорарът за неговия пианист и за диригента му”, споделя шефът на фестивала. Обнадежден, че е на път да докара в България огромната звезда съвсем без пари, мераците на Генко бързо се изпаряват по разпореждане „ от горе”.

И Франк Синатра приема да взе участие на „ Златният Орфей” с диригента и пианиста си, само че нашият тогавашен представител по туризма в Ню Йорк желае да се провиснал в допълнение 3000 $ за коктейл-пресконференция на летище „ Кенеди” при завръщането на Синатра от Слънчев бряг в Съединени американски щати. „ Издействах парите, написах телекс, само че той не беше изпратен. Някой навреме се беше погрижил и това посещение да бъде осуетено”, споделя Генко.

През лятото на 1971 година за присъединяване на „ Златният Орфей” идва френската звезда на шансона Жилбер Беко, който тогава е на върха на славата си. В родината си е именуван Господин 100 хиляди волта поради неизтощимата си сила и заряд в театралното си държание. Ден преди той да дойде за рецитала си на „ Златният Орфей”, шефът на фестивала Генко Генов е разсънен измежду нощ от чиновник на Държавна сигурност. Той твърдо упорства Беко да не извърши в Слънчев бряг новата си ария „ Червената завеса”, в която се пее: „ Една алена завеса, която скрива нещото, за което би трябвало да се мълчи, и за артистите, които се промъкват под нея, и за страха, който ги кара да се усещат извънредно.”

Тъкмо тези думи мощно тормозят церберите от Държавна сигурност

Когато Беко идва в Слънчев бряг, Генко Генов отива на подготовката му с концепцията по най-деликатния метод да махне тъкмо тази ария от репертоара му. „ Седнах до Беко и му обясних, че рециталът не трябва да бъде повече от 40 минути и режисьорът желае авансово да знае песните и времетраенето”, споделя в книгата си „ Звезди и сенки” Генко Генов. Певецът му подава листа с репертоара си и когато стигат до „ Червената завеса”, шефът на „ Орфея” непосредствено го пита дали държи на тази ария. Беко дава отговор: „ Ни минимум. Тя ми е нова и има още да работя по нея.” Така по най-безболезнения метод Генко Генов единствено за няколко минути урежда въпрос, по този начин мощно разтревожил Централен комитет и Шесто ръководство на Държавна сигурност.
 Тайно дават френска премия на Богдана Карадочева Едва 19-годишна, Богдана Карадочева печели огромната премия „ Златният Орфей”. Тогава специфичен посетител на фестивала е шефът на парижката зала „ Олимпия” Бруно Кокатрикс. Французинът остава удивен от гения на напълно младата тогава Богдана и я кани публично за концерти в паметната зала „ Олимпия”, като единствената му рекомендация е певицата ни да поотслабне с десетина кг. Кокатрикс желае да поощрят младото дарование и с парична премия, отпусната от Съюза на френските вариететни актьори. Надзорникът на фестивала от квотата на Държавна сигурност обаче отхвърля опцията това да стане пред публиката, защото приема този жест като „ идеологическа диверсия”. Накрая се стига до компромисния вид френският приз въпреки всичко да се връчи на Богдана Карадочева, само че... зад кулисите.
 Алла Пугачова пее на фестивала вместо собствен колега Оказва се, че днешната примадона на съветската сцена, чиято кариера започва от сцената на Слънчев бряг през 1975 година, инцидентно попада на „ Златният Орфей”. Титуляр за присъединяване във фестивала е тогавашната звезда на руската сцена Георгий Минасян, само че поради съмнения в хомосексуализъм, в последния миг руското културно министерство го стопира от присъединяване и към България поема самолетът с незнайната още певица.

Алла Пугачова е на косъм от статуетка „ Златният Орфей”, защото тогава неоспорим любимец на публиката е англичанинът Карл Оуен, който обаче получава първа премия, а нашата певица Стефка Оникян - втора.

Така на 8 юни 1975 година Алла излиза на сцената в Слънчев бряг и на идната заран се разсънва като суперзвездата на целия соцблок.

Подготви Тина ГЕОРГИЕВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР