Златните гласове на формация Драгостин Фолк Национал“ ще пленят зрителите

...
Златните гласове на формация Драгостин Фолк Национал“ ще пленят зрителите
Коментари Харесай

Златните гласове на формация Драгостин Фолк Национал ще пленят зрителите на Варненско лято

Златните гласове на групировка " Драгостин Фолк Национал “ ще пленят феновете на Международния музикален фестивал " Варненско лято “ с шевици от тон и темп. Срещата с морската аудитория е на 26 юни от 19 часа в Градската художествена изложба на Варна. Хорът, основан от Стефан Драгостинов, идва на фестивалната сцена след грандиозния си успех на 17-ия Пасхален фестивал в Москва, където беше изпратен от публиката с бурни овации. Българските певици и именитият им диригент участваха на форума по покана на Валерий Гергиев – международен диригент, шеф на Мариинския спектакъл в Санкт Петербург и мотор на фестивала.

На сцената на " Варненско лято “ ще прозвучат композиции от цикъла " Верски песни “ - най-новото създание на Стефан Драгостинов, учредено на фолклорни песни, възхваляващи Бога. С почитание към традицията, обич към основаното от безименния създател и със свое креативно виждане, създателят написа и дирижира поредност, която може да се извърши единствено от музиканти от висока класа, виртуози във вокалното майсторство.

Композитор, диригент и учител от интернационална класа, Стефан Драгостинов признава: " Моят труд " Верски песни “ е плод на полувековно мое " взиране “ в т.нар.религиозни песнопения, изпети отвън " Христовия храм “. Всъщност, и до ден сегашен не съществува тъкмо определение – какви са точно тези песни?... Религиозни...? Духовни...? Обредни...? Божии...? Народни, селски, свързани най-вече с битуващите локални традиции и Вярата, Духа и Упованието на Българския жанр, в най-трудните му години на предпазване на национална и духовна еднаквост... Славейки Господа, в ония години, националният Певец не пее съгласно " канона “, а съгласно туй, както му иде от вътрешната страна – тоест – както му диктува сърцето! Впрочем, той и през днешния ден пее по този начин “.

" Драгостин Фолк Национал " има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от огромния план " Антология на българския музикален фолклор " – Звукови икони на България (Sonic Icons of Bulgaria) - музикалните албуми Рофинка, Саракина, Галунка, Дунавска музика, Любовна приказка, Коледна звезда, Притури се планината, Милойка, Слънчова женитба, Грозданка, Шинка. Целта на плана е да бъдат събрани песни от разнообразни райони на България, пресъздадени посредством авторския взор на Стефан Драгостинов и да се запазят посредством звукозаписа.

Всеки диск съдържа неповторима приказка за българския фолклор, а обложките на поредицата са украсени с картини на първомайстори в българското изобразително изкуство, като Борис Георгиев, Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Иван Мърквичка, Иван Милев, Христо Станчев, Иван Ненов. Звукозаписите звучат по радиостанциите в целия свят и са на върха на класациите.

Билетите за концерта на Ансамбъл " Драгостин Фолк Национал “ в Градската художествена изложба на 26 юни са в продажба. Цените са от 5 лева и могат да се купят от касата и уеб страницата на ФКЦ.

За възпитаници, студенти и пенсионери – единствено от касата на ФКЦ - 2 лева

Билети за събитията от програмата на ММФ " Варненско лято “ 2018: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на www.fccvarna.bg, за " Опера в Летния спектакъл “ - на касите на Летен спектакъл, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР