Зимният чесън не е капризен. Иска само правилно определяне на

...
Зимният чесън не е капризен. Иска само правилно определяне на
Коментари Харесай

Как да засадите зимния чесън за силна реколта

Зимният чесън не е придирчив. Иска единствено вярно установяване на мястото за засаждане и тъкмо съблюдаване на софтуерните условия при обработката на почвата. Следването на тези правила подсигурява годишна продукция. Почвата би трябвало да се приготви най-малко месец по-рано, с цел да има време да отпочине и да се уплътни.

Най-добре е, в случай че на мястото преди този момент са отглеждани домати, краставици или бобови култури. Добри прародители за зимния чесън могат да бъдат също ранното зеле, тиквичките и тиквите. В този случай почвата ще бъде оптимално наситена с органически тор. Местата, където преди този момент са отглеждани картофи или лук, не са подобаващи за чесън. Това се обуславя от обстоятелството, че сред тези култури има огромен риск от продан на заболявания и паразити (фузариум, нематода и др.).

Най-доброто място за развъждане на зимен чесън е добре структурирана почва с естествена или намалена киселинност. Лехите е най-добре да се разположат на слънчевата страна в посока от север на юг.

Подготовката на почвата би трябвало да стартира към месец преди сеитбата, чийто най-благоприятен период е края на октомври. Почвата се обогатява с 5-6 кг компост или добре прегорял оборски тор, 2 чаши дървесна пепел, 2 супени лъжици калиев сулфат и 1 супена лъжица суперфосфат. Разпределят се отмерено и се вкопават на дълбочина 20-25 см.

Естествените торове обогатяват почвата със здрава микрофлора, а калият благоприятства по-бързото вкореняване на чесъна.

Непосредствено преди засаждане на скилидите се разхвърлят 10-20 г карбамид на квадратен метър и се полива с вода. Необходимо е след обработката почвата да остане неподвижен, което и дава опция да се уплътни. Ако времето е доста изсъхнало се прибягва до няколкократно поливане на лехите с вода.

Идеалните лехи за зимния чесън са с широчина 1 м и височина 20-25 см. Не бива да се бърза със засаждането на чесъна незабавно след обработка на почвата, тъй като след уплътняване чесънчетата ще се окажат надълбоко в земята, което се отразява отрицателно върху времето за покълване и развиване на растенията, а надлежно и върху добивите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР