Зимните олимпийски игри в Пекин започват на 4 февруари. По

...
Зимните олимпийски игри в Пекин започват на 4 февруари. По
Коментари Харесай

Двете лица на олимпийските игри в Пекин

Зимните олимпийски игри в Пекин стартират на 4 февруари. По принцип всяко издание на най-големия състезателен конгрес, без значение дали се организира през лятото или зимата, е предшестван от месеци на рекламни акции. Тринадесетте световни спонсора на олимпийските игри заплащат огромни суми, с цел да имат право да популяризират преди и по време на игрите. В момента обаче сходни акции липсват, като аргументите не са изненада за никого - обвиняванията в тъпчене на човешките права на малцинството от уйгурите, както и дейностите на Пекин в Хонконг и Тибет. Положението в Китай обаче е друго - рекламните акции и интензивности са на естественото равнище. Компаниите не се тормозят да популяризират интензивно, само че пък най-често концентрират дейностите си в локалните обществени мрежи, като постове в западните са необичайност.

Съединени американски щати, Австралия, Англия и Канада оповестиха дипломатически протест на игрите, като няма да изпратят публична делегация в Пекин. Въпреки това техни състезатели ще вземат участие в другите дисциплини на игрите. Това слага спонсорите в извънредно деликатна позиция - от една страна, никой не желае да нарушава връзките си със Съединени американски щати, което значи по-малко акции, които се концентрират върху олимпийските игри. От друга страна, същото може да бъде казано и за Китай - вторият максимален пазар за множеството от 13-те спонсора. " Не мисля, че някой от тях като международни марки може да си разреши или желае да наскърбява китайското държавно управление ", споделя пред BBC някогашният основен маркетинг шеф на Олимпийския комитет на Съединени американски щати за олимпийските игри в Пекин 2008 Рик Бъртън.
Разделени сред Запада и Китай
Прекомерната поддръжка за игрите, без да се загатват обвиняванията в нарушение на човешките права в Китай, ще докара до рецензии от Запада и вероятно нарушение на бизнес тактиките. По същия метод всяко изказване, което подлага на критика китайското държавно управление, може да навреди на вероятностите за правене на бизнес в страната. Един подобен образец е френската софтуерна компания Atos, която отхвърли да разяснява непосредствено въпроса с уйгурите, когато беше запитана от The Guardian. " Не разясняваме въпроси отвън нашата роля на международен ИТ сътрудник на олимпийските и параолимпийските игри ", обявиха от компанията пред британската медия.

Това е добър образец за проблем, който специалистите чакат, че ще става все по-голям за живота на огромните компании. Изпълняването на желанията и на двете страни ще се трансформира във все по-сложна задача. Ситуацията не разрешава неточности, защото евентуалните загуби от лишаването от наличието на един от двата пазара биха били големи.
Реклама
Главният икономист на Enodo Economics Диана Чойлева споделя това мнение. " Мултинационалните компании ще намират за все по-трудно да останат неутрални в конкуренцията на великите сили сред Китай и Съединени американски щати ", декларира тя пред BBC. Най-голямата компания в света - Apple - от дълго време усеща следствията от този проблем. Голяма част от индустриалната линия на компанията се намира в Китай, като също така локалният пазар е и от най-големите за софтуерната компания. Изпълнителният шеф на компанията Тим Кук обаче постоянно бива подложен на критика за обраното си държание по въпроса за нарушаването на човешките права в страната.

От другата страна на барикадата се намира Alibaba - единствената основана в Китай компания, която е световен спонсор на игрите. Освен връзките си с Международния олимпийски комитет (МОК), колосът в онлайн търговията е мощно подвластен от представянето си в Съединени американски щати. " Те освен са листнати на Нюйоркската фондова борса, само че имат забележителен бизнес посредством своята комерсиална платформа и електронна търговия със Съединените щати ", декларира Скот Кенеди, специалист по китайските въпроси в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.
Атлетите би трябвало да внимават какво приказват
На 18 януари Ян Шу, заместник-директор по интернационалните връзки на организационния комитет в Пекин, съобщи, че изявленията на спортистите ще бъдат следени и разследвани от " профилирани отдели ". " Всяко държание или тирада, които са срещу олимпийския дух, изключително против китайските закони и разпореждания, също подлежат на несъмнено наказване ", сподели Янг на конференция. " Сигурен съм, че всеки израз, който е в сходство с олимпийския дух, ще бъде предпазен ", изясни тогава Янг.

Изказването на заместник-директора провокира остра реакция от общността. Много хора побързаха да бележит свободата на словото, както и записаното право на спортистите да " изразят мнението си ". Това право беше добавено преди игрите предходната година в Токио, като цялостният текст на МОК гласи: " никакъв тип проява или политическа, религиозна или расова агитация не е позволена на олимпийски обекти, места или други зони. Въпреки това, спортистите имат опция да изразят мнението си, до момента в който организират изявленията, в обществените медии и на игралното поле преди началото на надпреварата ".
Реклама
Спортният министър на Австралия Ричард Коулбек беше един от първите, които разясниха случая. Според него всяко посягане над свободата на словото по време на игрите е сериозна опасност. " Международният олимпийски комитет даде да се разбере, че всички спортисти имат право на политически възгледи и свободата да ги показват, в това число посредством обществени медии и медийни изявленията ", сподели Колбек в коментар за Sydney Morning Herald. " Всяка опасност, ориентирана към австралийските спортисти, поради техни изявления, е доста тревожна и въобще не се поддържа от австралийското държавно управление ", прибавя той.
Двете страни на олимпийската монета
Всичко това основава мощни предпоставки за " провеждането " на две разнообразни олимпийски игри. Отразяването на игрите в Съединени американски щати и Китай най-вероятно ще бъде сравнимо, само че рекламните действия - не. В Съединени американски щати досега най-често употребяваният метод е концентрирането върху избрани спортисти и тимове. По този метод фирмите заобикалят директната реклама на Китай, само че все пак пробват да покачат интереса към най-големия състезателен конгрес. В азиатската страна рекламните акции са в разгара си, като фирмите употребяват познатите досега ходове - отброяване на месеците, седмиците и дните до началото на игрите; показване на най-значимите достижения в дисциплините и разнообразни човешки истории.

" Представянето на информация ще бъде друго, тематиките ще бъдат разнообразни ", счита Кенеди. " Дори интерпретацията на резултатите ще бъде друга. И фирмите, които вършат бизнес през тази бездна, ще би трябвало да се приспособяват и за двете. "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР