Зимнината топи семейния бюджет – слагането на туршии и затварянето

...
Зимнината топи семейния бюджет – слагането на туршии и затварянето
Коментари Харесай

Зимнината топи семейния бюджет

Зимнината топи фамилния бюджет – слагането на туршии и затварянето на компоти за зимата тази година излиза доста скъпо. Хората се приготвят за тежка зима. Доматите нарастнаха със 77%, а захарта със 78,6% по отношение на предходната година,червените чушки са с 10% нагоре.
Слагането на зимнина тази година ще се окаже огромно предизвикателство за фамилния бюджет. Цените на главните артикули за лютеници, компоти, туршии и сладка са доста по-високи от предходната година.
Доматите са поскъпнали със 77%,
а цените на захарта са нарастнали със 78,6% за година. Това ще откаже доста хора от затварянето на буркани, тъй като зимнината към този момент излиза прекомерно скъпо и не могат да си го разрешат. Други обаче считат да създадат зимнина, тъй като никой не знае какви ще са цените на храните след няколко месеца, сподели изследване на “ ” измежду хора от цялата страна. Наличието на зимнина може да се окаже решаващо за доста фамилии откакто стартират да идват сметки за парно и ток през зимните месеци.



Най-много за година е поскъпнала захарта в огромните търговски вериги – с 78,6% до междинна цена от 2,59 лева за кг, демонстрират данни на Системата за агропазарна информация.
Точно преди година захарта
в огромните търговски вериги е коствала 1,45 лева, или с 1,14 лева по-малко. Захарта е главен съставен елемент при правенето на компоти и сладка за зимата. Значителното повишение на цената ѝ ще удари по джоба милиони българи, които желаят да имат буркани с нещо сладко за дългите зимни месеци.

Поскъпването на захарта на пазара в страната е доста, макар че това е борсова стока и на интернационалните пазари няма основна смяна в котировките ѝ. У нас обаче цените на захарта в магазините
следват покачването на цените на едро
в страната. Според данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) захарта на едро е поскъпнала със 71,7% за година до 2,37 лева за кг.

Значително е поскъпнала и една от главните съставки за туршиите – олиото. На едро цената на олиото е повишена с 45,6% до 4,66 лева за литър. А в огромните търговски вериги олиото е поскъпнало с близо 40% по отношение на предишния септември до 5,21 лева за литър.



Червените чушки, които са съществена съставна част за огромна част от туршиите, са поскъпнали с към 10% по отношение на предходната година. По тържища и борси на едро ги продават приблизително по 1,92 лева за кг.
Ако обаче човек не желае да вземе цялостен чувал,
с цел да пече чушки за зимата, ще би трябвало да заплати доста по-висока цена. Затова даже човек да желае да постави единствено няколко кг печени чушки във фризера за зимата, ще излезе по-изгодно да се комбинира с родственици или другари и да купят цялостен чувал.
Ситуацията на пазара на домати е още по-лоша
за хората, които желаят да си създадат буркани със зимнина. Доматите от полето, отглеждани отвън оранжерии, са поскъпнали със 77% за година и по тържища и борси ги продават
приблизително по 2 лева за кг,
демонстрират данни на ДКСБТ. Доматите за консерви обаче са малко по-евтини. На столичната борса в Слатина цените на българските домати са в доста необятни граници – от 0,90 лева до 2,20 лева за кг.
Поскъпват и останалите съставки за туршии.
Цените на корнишоните на столичния пазар са от 1,40 лева до 1,80 лева за кг. на едро. Българското зеле е по 0,50-0,65 лева за кг. Има по-скъпо от Гърция, което стига до 0,90 лева за кг, само че има и по-евтино, импорт от Албания. Българските люти чушки са в ценовия диапазон 2-3 лева за кг на едро, а турските стигат даже до 4 лева за кг.
Правенето на компоти от ягоди, в случай че човек не ги
отглежда в градината си, към този момент се е трансформирало в разкош. На столичната борса в Слатина ягодите вървят по 12-14 лева за кг. Значително по-бюджетен вид са компотите от праскови, кайсии и круши. Прасковите на едро костват сред 1 лева и 1,70 лева Цените на кайсиите са от 0,85 лева до 1,40 лева, а крушите са от 0,87 лева до 2 лева за кг.
Квартални магазини продават на вересия
Квартални магазини в Кюстендил, Перник, Враца и Видин от началото на септември още веднъж са почнали да водят прецизно тетрадките с вересии. Проблемът е, че по този начин “счетоводството ” по касовите апарати не им излиза и притежателите не могат да дадат фискален бон за покупката.

Олио, оцет, захар, зеленчук, самун и цигари са най-честите артикули, които хората вземат на заем, обясниха пред “Труд ” продавачи.



В момента на отсрочено заплащане се прави зимнина и от ден на ден хора се връщат към практиката да заплащат в края на седмицата, когато получават заплащане, изключително, в случай че работят “на парче ” или са на подобен тип отплата, признават притежатели на магазини. Обикновено насъбраните през седмицата сметки се почистват в събота и най-късно в понеделник се стартира новото писане за дължими суми.

Позабравените огнища зад кооперациите, от началото на септември са се завърнали, откри още инспекция на “Труд News ”. Независимо, че паленето на огън не е позволено в градски условия, през почивните дни няма проверяващи и съседи приготвят дружно буркани за зимата.
Варненци пътуват за пипер към Шабла
Варненци пътуват на север към Шабла, с цел да купят пипер на сметка. На пазарите в морската столица той се продава приблизително за 2 лева килото, а непосредствено от производителите край пътя за Шабла може да се откри с 50-60 ст. по-евтино, изключително късно следобяд. Затова фамилии се кооперират и товарят суровина за зимнина в една кола.



Търговците на пазарите във Варна настояват, че има клиенти, само че те купуват много по-скромни количества зеленчуци за зимнина от минали години и всеобщо избират да пазарят на промоция в хипермаркетите. Камбите и патладжанът на борсите вървят по 2,50 лева за кг, морковите – по 1,5-2 лева Корнишоните се продават по 2 лева, а неотдавна в огромна верига пуснаха по 70 ст. и количествата бързо бяха изкупени.
Търсят консерви на промоция
Фабричните консерви на промоция са измежду най-търсените артикули тази есен в Сливен, откри инспекция на “Труд News ”. След повишаването на главните зеленчуци, хората се ориентираха към пониженията на готовите консерви в огромните хипермаркети.



Най-много купуват консервирани домати в дребни железни кутии. Макар да не са по 0,90-1 лев, както през предходната година, в този момент могат да се намерят на добра отстъпка – на цена от 1,40-1,50 лв. за численост. Част от семействата разчитат на родственици и близки от селата, с цел да подсигурят трапезата през зимата. Чушките непосредствено от производителите излизат по-евтино.
Пенсионери не вършат лютеница поради скъпотията
Зеленчуците са доста скъпи и в Бургас няма презапасяване за зимата, т.е. хората не купуват огромни количества за туршии и лютеница. Това се отнася най-вече за пенсионери, които не могат да си разрешат да купят едновременно огромно количество чушки и домати.

“Камбите предходната година бяха на 2 лв., в този момент са на 3 лв.. Карфиолът е 3,80 лева, а предходната година беше 2,80 лв.. Много от постоянните ми клиенти, които всяка есен си правеха лютеница и туршии, декларират, че тази година нищо няма да подготвят ”, описа търговка от пазара “Краснодар ” в морския град.



Продавачи от плод-зеленчуци в центъра на Бургас обаче споделиха, че в последните дни има интерес от купувачи главно към пипера – за изработка на лютеница и печени чушки в торбички, които замразяват в хладилника. По 2,50 лв. за кг върви сега пиперът, някои се връщат и по два пъти да купуват, само че не са възрастни хора, а най-вече фамилии с възпитаници, разясниха търговци.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР