Зимата за абонатите на топлофикациите у нас вероятно ще започне

...
Зимата за абонатите на топлофикациите у нас вероятно ще започне
Коментари Харесай

По-евтино парно за зимата

Зимата за клиентите на топлофикациите у нас евентуално ще стартира с по-ниски цени на парното. Предпоставка за това е прогнозата на "Булгаргаз ", че от 1 октомври цената на синьото гориво ще поевтинее. Както е съгласно наредбите на закона, месец преди да подаде заявление за установяване на цената на природния газ за третото тримесечие, т.е. през днешния ден, от компанията оповестиха, че евентуално ще изискат от КЕВР да понижи цената с 6%. Което допуска, че регулаторът ще понижи и цените на парното.

Според нормативната уредба, когато цената на синьото гориво се трансформира с повече от 5 на 100, без значение в коя посока, КЕВР би трябвало да актуализира и цените на топлофикациите, работещи на природен газ. При състояние, че той поевтинее с 6%, това значи, че и цената на топлата вода и парното ще бъде понижена. В всеобщия случай към 70-80% от цената на дадена топлофикация се образува от цената на газа. Което значи, че за последното тримесечие на 2017 година парното ще поевтинее с към 5 на 100. В другите градове обаче смяната в цената ще е друга. Какво тъкмо понижение да чакат клиентите ще стане ясно в последните дни на септември. Не е ясно обаче дали очертаващото се понижение на цената на газа ще се отрази и на тази на тока.

Падането на цената на газа ще се отрази позитивно и на хората, които употребяват синьо гориво в дома си за отопление, готвене и така нататък По-ниската цена е добре пристигнала и за бизнеса, чиито предприятия работят на синьо гориво.

Самата прогноза на "Булгаргаз " е, че от 1 октомври до 31 декември цената за 1000 куб. метра газ би трябвало да бъде понижена с 22.22 лева по отношение на в този момент настоящата. Ако компанията подаде идентично на прогнозата си заявление, което би трябвало да се случи до 8 септември, след което регулаторът се съобрази с предлагането, цената на синьото гориво би трябвало да падне до 347.99 лева без данък, Данък добавена стойност и таксата за транспорт. От компанията прецизират и че причина за понижението, което ще изискат, е в по-високия курс на лв. по отношение на $ през последните месеци.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР