Зимата се завърна през април. На много места в страната

...
Зимата се завърна през април. На много места в страната
Коментари Харесай

Зимата се завърна. Студ и сняг в страната

Зимата се завърна през април.

На доста места в страната заваля сняг, а температурите доста се намалиха.

В област Сливен няма затворени републикански пътища поради падналия сняг в планинските региони, оповестиха от Областната администрация по данни на Областното пътно ръководство.

През нощта две машини са почистили пътя през Котел. Към 8:00 часа е регистрирана температура от 1 градус в региона при продължаващ снеговалеж. Екип на Областно пътно ръководство е изпратен за инспекция на място по пътя Сливен-Стара река.

В региона на Твърдишкия проход снеговалежът през нощта не е образувал завивка върху настилката на пътното платно. В равнинните елементи на Сливенска област настилките са мокри. Обстановката в Сливенска област е спокойна. Препоръчва се на водачите да се преценяват с пътните условия.

10 см снежна завивка на прохода „ Петрохан ". Температурата в региона е била -5 градуса тази заран. Пътищата в региона се почистват и опесъчават от шест машини, оповестява Darik News.

Силен вятър и снегонавявания затрудняват придвижването през прохода "Шипка ". Тази заран снежната завивка е 7-8 сантиметра, а видимостта е до 50 метра. Температурата все още е минус 4 градуса. На прохода "Хаинбоаз " придвижването е при заснежена пътна настилка, само че с добра видимост.

Общо четири машини почистват и опесъчават двата прохода. Пътната конюнктура е под надзор и всички усложнения се наблюдават от екипи на "Пътната полиция " и Областното пътно ръководство.

Сняг вали в Пампорово и във високите зони на област Смолян. Пролетният снеговалеж е натрупал към 10 сантиметра нова снежна завивка в Пампорово, където ски сезонът завърши на 10 април.

Пътищата в планинската област са проходими при зимни условия. В регионалния град също се появиха снежинки в утринните часове.

Лавина е паднала в събота до хижа Вихрен. Пострадали няма. Блокирани са останали колите на повече от 10 души, на които се наложило да се приберат пешком. със мощното стопляне е допустимо някой от пластовете на снежната завивка да се свлече.

Пътят към хижа Вихрен е затворен. Затрупаните коли остават на място, до момента в който времето разреши пътят да бъде измит.



Междувременно пък по отношение на невъзможността да се правят настоящи ремонтни действия и недоброто положение след зимата на значително сектори от републиканската пътна мрежа, Агенция „ Пътна инфрастуктура “ моли водачите да карат рационално и със скорост, съобразена с съответните пътни условия.

Безопасността, живота и здравето на пътуващите е най-важна и по тази причина е належащо водачите да са деликатни изключително през нощта и при дъжд, с цел да избегнат тежки пътни произшествия, означават от АПИ.



Неправилното изпреварване, рисковите маневри и прочувственото шофиране са извънредно рискови. В идващите седмици предстоят поредност от почивни празнични дни и доста хора ще тръгнат на път. Предвид упования натоварен трафик и недоброто положение на настилките е нужно водачите да карат деликатно.

През деня ще се задържи облачно. Дъжд, над 500-600 метра - сняг, ще вали тук-там в Източна и Южна България, само че денем преваляванията в множеството региони ще спрат. Вечерта валежи ще има към момента в Югозападна България.

Ще духа слаб, в Източна България сдържан северсевероизточен вятър, само че вечерта и там ще отслабне. Максималните температури ще бъдат сред 6° и 11°, в София - към 7°. Това сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология.



По Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Условия за обилни количества има до обяд в южните региони. В планините ще бъде облачно и мъгливо. На места ще има превалявания от сняг, по-значителни до обяд в масивите в Югоизточна България.

Пролетни ще са температурите в дните по Великден. В множеството места на страната не се чакат превалявания. Максималните температури се предвижда да са от 16 до 24 градуса, демонстрира прогнозата за времето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР