Зимата настъпва вече. А студът отваря апетита за по-силни питиета.

...
Зимата настъпва вече. А студът отваря апетита за по-силни питиета.
Коментари Харесай

Тъмно пиво за вечери с приятели

Зимата настава към този момент. А студът отваря апетита за по-силни напитки. Тъмното питие е едно от тях и може да стопли всяка компания.

Бирата е обществено пиво. Пие се дълго, пие се на среща с другари, с близки. Заради консервативния усет на българския консуматор обаче тъмните бири не намират добър банкет у нас.

По някаква остаряла традиция у нас зимните месеци са времето за консумация на тъмни бири, а лятото е непокътнато за светлото питие. Вкусовете към този момент размиват тези желания. А и младежите със своето любознание са тези, които оказват помощ за разширение на кръга на приятелите на тъмните бири у нас.

В взаимозависимост от главните му индикатори, активност на цвета, усет и мирис пивото се дели на мрачно и на ярко. В светлото питие е обикновено да се усеща горчивината на хмела, а в тъмното - блудкав, винен и карамелен привкус, горчивината в него е по-мека. Бирата става по-тъмна, когато ечемикът се пече по-дълго време. Това също способства за по-богатия й и кондензиран усет. Тъмното питие се налива по-бавно, а пяната не би трябвало да излиза отвън ръба на чашата. Това е напитка, която е създадена при по-специални условия, с по-продължително отлежаване, което дава опция за обогатяване и омекотяване на усета, с характерен компактен мрачен цвят.

Пазарът на бира у нас към този момент е доста огромен и може да задоволи усета на всеки придирчив клиент. Има доста пенливи питиета - и български, и задгранични, разнообразни опаковки и разфасовки.

Радващото е, че в България свои заводи имат международните бирени производители "Хайнекен " и "Карлсберг “. От юни 2012 година "Каменица " АД е благосъстоятелност на една от най-големите пивоварни в света - на американската Molson Coors Brewing Company.
Но има и няколко самостоятелни марки: "Болярка " и "Бритос " (във Велико Търново), "Ломско питие " (в Лом) и "Леденика " (в Мездра). А тъмното питие към този момент е част от портфолиото на всяка една от българските пивоварни.

Седем марки мрачно се създават у нас в този момент - "Болярка мрачно ", "Каменица мрачно ", "Staropramen dark ", "Stolichno Bock ", "Ариана мрачно ", "Астика мрачно ", "Шуменско мрачно ", "Ломско Портър ", "Ломско Амбър ", "Бритос Black Brew " и "Леденика мрачно ".

В България тъмната бира навлиза едвам след раздържавяването на пивоварния бранш през 90-те години на предишния век, само че първите стъпки за такова произвеждане са направени двадесетина години по-рано. Започва развъждането на профилирани сортове малц, заимства се опит и от задграничните технологии. Според Петър Паунков, един от доайените в пивопроизводството у нас, създаденото по това време питие вид Портер е предвестникът на актуалните тъмни бири у нас.
Тъмният малц, от който се създават това питие, му придава и характерния цвят. То е особено предопределено за по-студените месеци и носи в себе си всички характерности, подобаващи за този сезон - в положение е даже да стопли в студа. И да зареди с сила и темп.

Температурата за дегустация и сервиране на тъмната бира е малко по-висока от нормалната - нормално 10 градуса или малко под тях. И естествено, като всички питиета, съобразени със зимния усет на потребителя, изисква по-тежки ястия и червени меса.

И още една загадка на тъмното питие. За да усетите усета на тъмното питие, консумирайте го с шоколад.
Противно на откритото мнение бирата не е пиво за простосмъртни и има своето място при всеки мотив, може да участва на всяко събитие. Има време и място за всеки тип питие. Според специалистите по бизнес етикет не е демонстрация на неприятен усет да се пие бира и на най-изискани събирания.

Как се пие бира?
Погледни
Спри и се наслаждения на величието й, преди да отпиеш. Вдигни бирата на равнището на очите, само че не я хвани против директна слънчева светлина, тъй като това ще разреди същинския й цвят. Порадвай се на цвета, на пяната и на консистенцията й.
Раздвижи
Разклати деликатно бирата в чашата. Това ще извлече аромата й, ще подтиква газираността й, ще ревизира задържането на пяната.
Помириши
Вдишай през носа, по-късно с отворена уста, по-късно единствено през устата (носът и устата са неразделни при този процес). Ако е належащо, разклати я още веднъж. Препоръчително е в близост да няма доста мощни и натрапващи други миризми. Наслади се на букета от нюанси.

Съновник
Да пиеш насън светла бира значи здраве; черна бира - парична облага. Ако изливаш бира - чакай неприятности; в случай че наливаш - ще те поканят на гости; сънуваш ли празни халби или бутилки от бира - не се доверявай прекомерно доста на приятелите си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР