Зимата е вече тук, а Коледа тропа на вратата. Време

...
Зимата е вече тук, а Коледа тропа на вратата. Време
Коментари Харесай

Уникално за Коледа! Направете си това магическо кристално дърво, което постепенно се покрива със сняг!

Зимата е към този момент тук, а Коледа тропа на вратата. Време е да извадим старите украшения и да създадем дома си по-красив. А за какво не и да изработим нещо от нулата?
Например ефектно картонено дърво, което се покрива последователно със сняг, който не се топи.

Как? Просто следвайте инструкциите.

От какво се нуждаеш:

- дребна пластмасова кутийка;
- малко прахуляк за пране;
- сол;
- течен амоняк (може да го откриеш в аптеките);
- парче корав картон;
- вода;
- ножица;
- молив.

Какво би трябвало да направиш:

1. Върху парчето картон нарисувай два идентични контура на елха и отбелязя мястото на отрязване, както е показано на фотографията. С ножица изрежи деликатно двете елементи и ги съедини чрез нарезите в тях.

2. Щом към този момент си оформил дръвчето, е време да приготвиш чудатия разтвор. В пластмасов съд изсипи 50 мл вода, 1 чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка прахуляк за пране. За да ускориш процеса, е нужно да добавиш и малко от амоняка. След това разбъркай добре до приемането на хомогенна примес.

3. След като си подготвен и с разтвора, е нужно единствено да поставиш дървото в него и да го оставиш на мира. Поне за 2-3 дни.

4. Когато времето измине, ще забележиш по какъв начин дървото стартира да отделя кристали, наподобяващи съвсем на преди малко навалял сняг. Покажи на приятелите си своето създание. Порадвайте му се дружно, без да се притеснявате, че снегът бързо ще се разтопи от жаркото слънце.

Защо се получава по този начин

Картоненото дърво имитира същинските си събратя. Подобно на тях, и то се храни, като смуче вода и разтворените в нея соли от корените си към стеблото и листата. Тук идва и уловката - разтворените сол и перилен препарат във водата се изкачват дружно с нея по хартиения дънер и се пропиват в картона. След изпаряването на водата те губят разтворимостта си и образуват причудливите кристали. Добавянето на амоняк е належащо за ускорение на процеса на изпарение и постигане по-бързо до стремежи резултат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР