Земята все повече се потапя в изкуствена светлина, като този

...
Земята все повече се потапя в изкуствена светлина, като този
Коментари Харесай

Светлинно замърсяване - новият проблем на Земята

Земята от ден на ден се потапя в изкуствена светлина, като този феномен се ускорява от въвеждането на новата технология на енергоспестяващите (LED) крушки. Това сочи разбор на наблюдаване на Земята от спътник, потвърждаващо засиленото светлинно замърсяване, което вреди на здравето на хората, на животните и на растенията.
Съгласно проучването, оповестено в списание Science Advances, е открито, че изкуственото осветление на планетата се е засилило както като количество, по този начин и като активност, с към 2% годишно от 2012 до 2016 година. Засилването на изкуствената светлина се вижда на всички места по земното кълбо, като региони, които преди са били едва осветени, в този момент имат доста нарастване на изкуствената светлина. Това отбелязва Кристофър Киба от Центъра GFZ за геофизични проучвания в немския град Потсдам, който е основен създател на проучването. То е едно от първите, които преглеждат осветеността на Земята от Космоса по време на прехода към по-малко енергоемкото LED осветяване.
Резултатите сочат, че икономията на сила вследствие на въвеждането на новата технология на енергоспестяващи крушки, е по-малка от предстоящата. Това е по този начин, защото е открито, че икономиите, осъществени с помощта на LED технологията, се влагат в в допълнение външно осветяване, изяснява ученият. Той съпоставя осветеността на Съединени американски щати, която е три-четири пъти по-голяма от тази в Германия, като акцентира, че равнището на разцвет и сигурност може да се обезпечи и с по-малко светлина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР