Земята постоянно под прицел от космически скали. Някои ни подминават,

...
Земята постоянно под прицел от космически скали. Някои ни подминават,
Коментари Харесай

Невероятно видео показва как метеороид отскача от земната атмосфера

Земята непрекъснато под прицел от галактически скали. Някои ни подминават, други се разрушават през атмосферата и изгарят под формата на ярки огнени топки на нашия хоризонт. Понякога обаче тези обекти ни навестяват напълно за малко и безусловно отскачат от земната атмосфера.

Същинска необичайност е да се снима сходна панорама. За благополучие обаче тъкмо това съумява да направи Световната метеорна мрежа в ранните часове на 22 септември в небето над Германия и Нидерландия. Според Европейската галактическа организация метеороидът се е доближил до височина от 91 км – доста по-ниско от орбитиращите към планетата спътници – след което е отскочил и се е върнал в галактическото пространство. Движел се е със скорост от 34.1 км/с.

Подобно нещо се случва едвам няколко пъти в годината (за разлика от хилядите метеори, които озаряват небето). Но как тъкмо? Първо, галактическото тяло би трябвало да навлезе в атмосферата под много плитък ъгъл – тъкмо както когато играете на жабки с плоско камъче в езерото или морето. Освен това би трябвало да резервира своята скорост, с цел да успее да се измъкне от земната гравитация (т.е. тя би трябвало да е по-голяма от 11.2 км/с).

Само тъй като не допират земята, не значи, че тези обекти са изцяло безвредни.

Според ново проучване, оповестено по-рано тази година, основният провинен за Тунгуското събитие от 30 юни 1908-а, е бил точно сходно галактическо тяло, което е навлязло в земната атмосфера, провокирало е мощна ударна вълна и по-късно е отскочило назад в галактическото пространство (факт е, че няма каквито и да било следи от кратер). Последиците са налице – близо 2150 кв км от сибирската гора са безусловно изравнени със земята, а трусовете, които провокира, са усетени чак във Англия и Съединени американски щати. Смята се, че са били отделени 30 мегатона сила - задоволителни за заличаването на цялостен град.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР