Земята e изложена на редовно бомбардиране с електрони с висока

...
Земята e изложена на редовно бомбардиране с електрони с висока
Коментари Харесай

Тайнствен обект облъчва Земята с електрони

Земята e изложена на постоянно бомбардиране с електрони с висока сила от мистериозен обект, който се намира наоколо до Слънчевата система, сочи проучване на група откриватели от Китай, Германия, Съединени американски щати и Русия.

" За първи път сме намерили предпазлив източник на галактически лъчи (поток на обикновени частици - протони, неутрони, електрони и йони б. а.), които се процеждат от общогалактическия декор ", споделя Джон Уефел от Университета в Луизиана.

 Тайнствен обект облъчва Земята с електрони

Той и съавторите му проучвали галактическите лъчи благодарение на специфични детектори, които се намират в стратосферата над Антарктида. Учените засекли извънредно събитие - остатък на високо енергийни електрони.

Джон Уефел съпоставя това събитие със обстановката по пътищата, където сред елементарните коли, внезапно се появява на всеки десетина коли първокласно " Ламборджини ". " Не чаках да видя толкоз доста спортни коли по пътя, или казано научно доста високо енергийни електрони в галактически лъчи ", изяснява откривателят.

В рамките на пет седмици през 2000 година и 2003 година детекторът записал 70 електрони с сила от 300 до 800 GeV (гигаелектроноволта).

" Източникът на тези екзотични електрони би трябвало да е релативно покрай Слънчевата система ", допуска Уефел.

Някои от създателите на проучването пък изричат догадка, че източникът на енергийните електрони е на няколкостотин парсека (мерна единица за разстояние, употребена в астрономията б. а.) от Земята. Един парсек е еднакъв на към три светлинни години, а диаметърът на нашата вселена е към 30 хиляди парсека.

 Тайнствен обект облъчва Земята с електрони

" За страдание не можем да посочим източника на електроните в небето, само че с детектора можем да проследим посоката откъдето идват частиците ”, безапелационен е ескпертът.

Едно допустимо пояснение за произхода на тайнствените електрони е, че те могат да бъдат ситуирани наоколо до пулсар (неутронни звезди, източници на къси импулси радиоизлъчване, последващи един след различен с поразителна честота, б. а.) или черна дупка.

Друг вероятен източник на електроните може да бъде тъмна материя. Съществува клас на физически теории, по този начин наречената доктрина на Kалуза-Клайн, предполагаща спомагателни пространствени измерения.

Учените не губят вяра, че скоро ще разгадаят кой е източникът на мистериозните галактически лъчи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР