Земетресенията са една от най-разрушителните сили на природата. Представляваt разклащане

...
Земетресенията са една от най-разрушителните сили на природата. Представляваt разклащане
Коментари Харесай

Кои са най-силните земетресения по света от 1900-а година насам?

Земетресенията са една от най-разрушителните сили на природата. Представляваt разлюляване на земната повърхнина, подбудено от разбъркването на част от земната кора и неочакваното освобождение на огромно количество сила.

Най-силният трус в света, регистриран в миналото, е с магнитуд 9,5 по Рихтер, покрай Валдивия, Чили.

Кои са най-силните трусове по света от 1900-а година насам?



Негативната ранглиста води земетресението през 1960 година в Чили , което е било с магнитуд 9,5 по Рихтер. Трусът провокира опустошително цунами, засегнало няколко страни по крайбрежията на Тихия океан. Тогава умират 5700 души в Чили, 61 в Хавай и на 130 в Япония.



В Аляска през 1964 година сеизмографите регистрират магнитуд 9,2 по Рихтер. Трусът на протока Принц Уилям е лишил живота на 100 души, а икономическите загуби са в размер на близо 311 милиона щатски $.



Третото най-силно земетресение за интервала от началото на 20-и век до през днешния ден е с над 220 000 убити и безследно изчезнали и 1,7 млн. души останали без заслон. Трагедията се случва при западното крайбрежие на остров Суматра през 2004 г . Измереният тогава магнитуд е 9,1 по Рихтер. Трусовете подвигат цунами, което доближи до 14 страни, най-вече в Югоизточна Азия.



11 март 2011 година е тъжна дата за Япония . Край източното крайбрежие е измерен трус с магнитуд 9 по Рихтер. Предизвиканото цунами опустошава 29 000 души. Вторичните земетресения в региона са с магнитуд сред 6 и 7 по Рихтер.



На 4 ноември 1952 година край източното крайбрежие на полуостров Камчатка са регистрирани серия от земетресения. Най-мощният от тях е с магнитуд 9 по Рихтер. Трусовете предизвикват голям брой цунамита, които нанасят провали по полуострова и Курилските острови и лишават човешки животи. Най-високите талази доближават 13 метра.



е регистрирано през 1904 година в село Крупник , община Симитли. На 4 април регионът е разтресен от два мощни труса от 7,8 и 7,2 по скалата на Рихтер. Жертвите са към 200 души. По това време високо строителство не е имало. Малките кирпичени къщи в зоната на трусовете са били разрушени. По време на трусовете в региона са се получили процепи до 100 - 150 метра.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР