Земетресението, ударило Мексико през 2017 година, насочи учени към нова

...
Земетресението, ударило Мексико през 2017 година, насочи учени към нова
Коментари Харесай

Тайнствен храм се разкри в мексиканска пирамида след земетресение

Земетресението, блъснало Мексико през 2017 година, насочи учени към нова любопитна находка. Опустошителното злополучие, сполетяло страната предходната есен, откри пред археолозите елементи от антично светилище, прикрито навътре в пирамида от остарелия ацтекски град Теопансолко.

Смята се, че храмът е бил повдигнат като обред за удостояване на Тлалок. Той е бил господ на плодородието, изобилието и водата, който е заемал значима роля в религиозните обреди на ацтеките.

Останките от неповторимата находка учените забелязали след мощното земетресение, блъснало централните елементи на Мексико и лишило живота на близо 370 души.

При бедствието се изменила структурата на пирамидата, а когато по-късно експерти я изследвали с съвременна техника, разкрили, че в нея има неизучавана находка.

Това бил храм, отдаден на Тлалок, който съгласно учените в предишното е бил висок най-малко шест метра. Освен останките от светилището те разкрили още части от керамични съдове и други предмети, употребявани при възпроизвеждането на религиозни ритуали.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР