Земетресението, което разлюля Албания тази сутрин, е усетено слабо в

...
Земетресението, което разлюля Албания тази сутрин, е усетено слабо в
Коментари Харесай

Проф. Емил Ботев обясни ще има ли нов ад в Албания и ще се усети ли в България

Земетресението, което разклати Албания тази заран, е усетено едва в съвсем цяла Западна България единствено от хората, които са били будни и в по-високи здания, тъй като епицентърът му е на задоволително огромно разстояние от страната ни.

Това сподели професор Емил Ботев, началник на Департамент „ Сеизмология “ към Българската академия на науките, предава "Фокус ".

"На север е усетено до Козлодуй ", изясни той.

Трагедия: Броят на жертвите от труса в Албания пораства, цели фамилии още са под руините

По думите му в случай че има вторични земетресения, те не би трябвало да бъдат усетени у нас.

„ Вероятността в този момент да се случи по-силен трус от първия, което не може да се изключи на 100%, е доста по-малка. Всички тези трусове с магнитуд 5 не би трябвало да бъдат усетени на територията на нашата страна " , счита Ботев.


"Обикновено съвсем всички афтършоци са с магнитуд към единица по-слаби от главното земетресение. В случая като е 6,4 по Рихтер, разбираме, че останалите ще бъдат под 5,4. Това не може да бъде усетено у нас на такова разстояние “ , добави сеизмологът.

Вече броят труповете в Албания след убийствения трус, гледката е злокобна СНИМКИ/ВИДЕО

Той напомни земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер през май 1980 година по албанското крайбрежие, което беше усетено много по-силно у нас. Тогава, както и в този момент, няма никакви последици за инфраструктурата на България и животозастрашаващи резултати.

БЛИЦ напомня, че в 3,54 часа българско време земетресение от 6,4 по Ритхер разклати Албания . Трусът бе на 34 км. от столицата Тирана, а най-засегнат е град Дуръс, който е едвам на 9 км от епицентъра.

Жертвите към този миг са шест, а ранените повече от 300. Летището в Тирана е затворено, а на доста места в страната са анулирани всички образователни занятия.

Все още има доста хора под руините. Има образуван спешен щаб.

Земетресението е било усетено в доста балкански страни, в това число и у нас. От Министерство на външните работи обявиха, че няма потърпевши българи, само че показаха подготвеност да оказват помощ на всеки, който има потребност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР