Земетресение с магнитуд от 5,7 е станало край източното крайбрежие

...
Земетресение с магнитуд от 5,7 е станало край източното крайбрежие
Коментари Харесай

След трус 5,7 по Рихтер: Най-високият вулкан в Евразия бълва...

Земетресение с магнитуд от 5,7 е станало край източното крайбрежие на Камчатка през нощта, а по-късно в кратера на вулкана Ключевская се е появило зарево, оповестява bTV.

Регистрирани са изхвърляния на гореща магма с периодичност до 10 детонации на час, чакат се потоци от лава, оповестяват от пресслужбата на Института по вулканология от Далекоизточния клон към Руската академия на науките.

" В Камчатка стартира изригването на върха на най-високия вулкан в Евразия Ключевской. Има единични изхвърляния на вулканични бомби с периодичност до 10 детонации на час. Учените чакат приключване на лава и кални потоци, които ще преминат по речните корита в региона на вулкана “, се споделя в известието.

Изригването е почнало от върха на кратера. Поради забележителната дълбочина на вулкана - към 200 метра, над ръба се виждат единствено обособени изхвърляния. Учените предизвестяват, че интензивността на изригването ще се усили.

Според Алексей Озеров, шеф на института, изригванията на вулкана Ключевской могат да продължат от няколко седмици до една година.

Вулканът Ключевской, чиято височина е 4800 метра, е най-високият деен вулкан в Евразия. Възрастта му се прави оценка на 7000 години.

Последното изригване на върха беше началото на октомври 2020 година и продължи до 8 февруари 2021 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР