Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер отново разлюля Симитли и

...
Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер отново разлюля Симитли и
Коментари Харесай

Над 70 слаби труса са регистрирани край Симитли през последната седмица - докога ще продължат?

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер още веднъж разклати Симитли и Благоевград тази заран. Трусът е регистриран в 8:25 часа и е с епицентър на към 3 км от Симитли.

Серията от земетресения в региона стартира сутринта на 4 септември, като от този момент, към този момент шест дни тук са регистрирани над 70 трусове, за благополучие множеството напълно слаби - с магнитут до 2,5 по Рихтер, които хората не усещат.

По-силен трус с магнитуд 4 по Рихтер, след което последваха десетки слаби трусове. Трусът от тази заран – още веднъж 4 по Рихтер, беше усетен в Благоевград, Симитли и Гоце Делчев. Няма материални вреди, само че много хора се уплашиха.



В 8:25 тази заран земята в Симитли още веднъж се разклати. Много хора се тормозиха от следващия трус. Сигнали за вреди в общината няма.



" Срещнах доста хора от сутринта и всички споделиха, че са го усетили, само че въпреки всичко това е нещо рутинно за нас, защото всички знаем, че живеем в една мощно сеизмична зона. Площадът е цялостен с хора, аз не виждам суматоха у никой ", сподели Апостол Апостолов, кмет на община Симитли.

Разлюляха се по-високите жилищни етажи и в Благоевград.

- Разтресе доста съществено и беше малко страшничко. Намести чиниите на сешоара.
- Тресна бърже за 1 минута, нямаше минута дори.
- Вече стана това обикновено, всекидневие.

Сформираният в Благоевград тази заран общински екип е обходил здания, мостове и други уреди, евентуално застрашени съгласно проекта за бедствия и повреди. Трусовете не са нанесли материални вреди.





Сеизмолозите чакат поредицата от леки и междинни трусове да продължи и в идващите дни.

" Такива поредици не престават от седмици може би даже до месец може да се следи такава поредност с такива умерени магнитуди ", изясни Пламена Райкова, основен помощник в департамент " Сеизмология и сеизмично инженерство " към НИГГГ – Българска академия на науките.

Подобни земетресения от " роев вид " доста на брой, само че леки и в избран дребен регион, са се случвали и преди край Симитли.

" За този регион сме следили подобен вид поредици, които са с почти с магнитуд сред 2 и 4, през 2006, 2008 и 2009 година, особено за региона на град Симитли. Иначе за региона на страната сме следили и различен път подобен вид поредици, просто са в разнообразни региони ", сподели Пламена Райкова.



Сеизмичната станция в село Крупник, която регистрира трусовете в района, е издигната тъкмо върху Крупнишкия разлом. В Крупник през 1904 година е записано най-силното земетресение у нас с магнитут 7,8 по скалата на Рихтер.

По тематиката работиха: Антония Сукалинска, Карина Караньотова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР