Земеделците вкараха машините в историческия център на белгийската столица Брюксел

...
Земеделците вкараха машините в историческия център на белгийската столица Брюксел
Коментари Харесай

Брюксел отново осъмна със запалени клади от гуми и под обсада на трактори

Земеделците вкараха машините в историческия център на белгийската столица
Брюксел тази заран още веднъж осъмва под обсадата на тракторите на недоволни земеделци. Протестът е във връзка на днешния европейски съвет на министрите на земеделието в Европейски Съюз.

Белгийските медии оповестяват, че още преди зазоряване трактори са проникнали даже в историческия център на белгийската столица и са достигнали до площад " Гран плас ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Около 10:00 часа протестиращите, които са пристигнали и от други европейски страни, възпламениха клада от гуми, а полицията загаси пламъците с водни оръдия. На мястото на митинга има доста жандармерия.

Земеделците имат позволение да стачкуват пред главните здания на институциите на Европейски Съюз по-късно през днешния ден. Движението в региона е мощно затруднено, като към този момент се оповестява за стотици трактори в града.

По време на митинга на земеделците през януари в белгийската столица стачкуваха фермери с към 1300 машини. 

Земеделците още веднъж упорстват за облекчение на разпоредбите за тяхната работа.

Това е втори огромен митинг под прозорците на европейските институции, откакто в края на януари, Европейска комисия реши да отсрочи някои нови условия към земеделците в Европа и да направи отстъпки.

Европейската комисия одобри решението за отчасти освобождение на европейските земеделци от разпоредбите за необработваемите площи.
 Снимка: БТА/AP Photo/Sylvain Plazy
Решението влиза в действие със задна дата от началото на тази година и ще важи до 31 декември. Предвижда се тази година земеделците да не оставят 4 на 100 от площите незасети, а да отглеждат там стеснен брой растения, в случай че желаят.
 Снимка: БТА/AP Photo/Sylvain Plazy
Държавите от Европейски Съюз пък получават опция да трансформират схемите за поддръжка на земеделските производители и да оповестят това на комисията в къс период. Комисията означи, че 90 на 100 от обработваемите аграрни площи в Европейски Съюз подлежат на европейските правила за запазване на околната среда.
 Снимка: БТА/AP Photo/Sylvain Plazy
Земеделците, които се грижат за под 10 хектара обработваема земя, са освободени от тези отговорности. Въпреки това митингите на фермерите на континента не стопират, защото те са недоволни от конкуренцията на трети страни, които не заплащат мито за вноса на продукцията си.
 Снимка: БТА/AP Photo/Sylvain Plazy
Земеделците считат, че отстъпките на Европейска комисия са незадоволителни, и се афишират срещу двустранните търговски съглашения на Европейски Съюз и възразяват против сключването на сходна договореност с страните от Меркосур - Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, и недоволстват също за облекчения импорт на земеделска продукция от Украйна, Причината е, че отстъпките за трети страни оскъпяват европейската селскостопанска продукция и земеделците се притесняват от банкрути.

Българският фермерски съюз също се включи в настояванията на останалите европейски земеделци.
 Снимка: БТА/AP Photo/Sylvain Plazy


Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР