Земеделският сектор се подготвя за излизане на общонационален протест, след

...
Земеделският сектор се подготвя за излизане на общонационален протест, след
Коментари Харесай

Земеделците с общонационален протест: Напрежението, което тлее с месеци, ще залее площадите!

Земеделският бранш се приготвя за излизане на общонационален митинг, откакто парламентарната икономическа комисия гласоподава против удължение на възбраната за импорт на украински селскостопански артикули.

Националната асоциация на зърнопроизводителите разгласи решението за подготовка на митинга в писмо до медиите.

Асоциацията декларира безспорната и непоколебима подготвеност да пази по всевъзможен начин бранш „ Зърнопроизводство “ и членовете си.

„ Решението на Комисията, до което се стигна без подсилен претекст, е национално изменничество и обричане на родното земеделие, по тази причина производителите са безапелационни, че ще стачкуват против опита да бъде срутен бранша, който е най-големият покровител на обществен мир. Ще станем очевидци на всеобщ колапс, който ще провокира районна неустойчивост на локална стопанска система. Нека не забравяме, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една компания, това е домино, което ще докара до разтърсвания в огромна част от снабдители, сътрудници и дългогодишни сътрудници “, съобщи ръководителят на НАЗ Илия Проданов.

НАЗ приканва членовете на Народното събрание да гласоподават за продължаването след 15.09.2023 година на възбраната за импорт в Република България на селскостопански артикули от Украйна, за запазването на обществения мир и за дълготрайното гарантиране на продоволствената сигурност в страната.

„ Асоциацията съставлява интереса на фермери от цялата страна и дружно с тях ще излезе на улицата, с цел да пази ползите – своите, общите, на страната. Напрежението в бранша, което тлее с месеци, ще залее площадите “, заканиха се земеделците.

 

Решението на депутатите от Комисията по икономическа политика за рухване на възбраната за вноса на украинско зърно ще увеличи напрежението в аграрния бранш и ще има митинги, съобщи земеделският министър Кирил Вътев пред БиТиВи.

 

Той се надява на разсъдък при окончателното решение не единствено от страна на депутатите, само че и от страна на земеделските производителите.

Вътев се оплака, че земеделските производители са задръстили мрежата на Министерство на земеделието с заявления за протестна подготвеност.

 

Самият той не може да спре хората да стачкуват и се надява депутатите да оценят вътрешната обстановка и да оценят какво ще провокира решението на народните представители за вноса на пшеница от Украйна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР