Земеделският министър Румен Порожанов заяви пред БНТ, че въвеждането на

...
Земеделският министър Румен Порожанов заяви пред БНТ, че въвеждането на
Коментари Харесай

Зeмеделският министър: Не може да има минимална изкупна цена на розовия цвят

Земеделският министър Румен Порожанов съобщи пред Българска национална телевизия, че въвеждането на минимална изкупна цена за розов цвят е невъзможна законодателна мярка, само че добави, че производството на маслодайна роза би трябвало да се регламентира откъм качество и отношение сред производители и дестилерии.
Като главен проблем на розопроизводителите тази година Порожанов очерта свръхпроизводството. Според розопроизводители от с. Дъбене пък казусът е в дребното дестилерии, а не в огромното произвеждане.

" Основният проблем е в огромната годишна продукция на рози, като розопроизводството е разпростряно на над 40 000 дка, като предстоящото количество е над 16 000 тона розов цвят - съобщи министърът. - Това надвишава потенциала на розоварните, които би трябвало да го преработят. Чисто климатичните условия допуснаха, че тази седмица е най-активна на розов цвят. "

Министърът означи, че казусът е във опцията да се изкупи розовия цвят, а не в цените, както и в огромния брой земеделци, които нямат контракти с дестилерии и не са регистрирани като аграрни стопани. В момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си потенциал, а доста от розовия цвят не се преработва, тъй като губи качествата си, в случай че не бъде обработен допустимо най-бързо, добави той.

" Всеки производител има контракти с огромни купувачи от парфюмерийната индустрия. Един кг розово масло се получава от към 3-3,5 тона розов цвят ", сподели още Порожанов.

Опонира му розопроизводителят Георги Делимаринов от с. Дъбене: " Не съм удовлетворен от сделките със земеделския министър, само че добра стъпка е приемането на законодателство. В закона би трябвало да се вкара минимална изкупна цена - сред 3,5 - 4,5 лева на кг розов цвят. Реколтата е богата, само че и розоварните са малко ".

" Дестилериите са сред 30-40, а няколко имат налични количества розово масло и не са отворили за преправка тази година ", отговори Порожанов и добави, че ще се утвърди помощ за записаните производителите на база декар, като помощта ще е малко под 1 лева на декар или към 30 стотинки на кг розов цвят.

" Минималната изкупна цена е невъзможна мярка - сподели още министърът. - Трябва да се регламентира производството и да се сертифицират производителите, да се подсигурява качеството на маслото. Трябва да се регламентират и връзките сред дестилериите и розопроизводителите. Земеделските производителите би трябвало да се записват и да подписват контракти на ярко, тъй че да подсигуряват реализацията си ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР