Земеделският министър Десислава Танева потвърди намерението на правителството да задължи

Земеделският министър Десислава Танева потвърди намерението на правителството да задължи ...

Танева твърдо за повече български храни в хипермаркетите, те дават паркингите си за фермерски пазари.


Земеделският министър Десислава Танева потвърди намерението на правителството да задължи търговските вериги да отделят половината площ на обектите за специално обособени и обозначени щандове само с българска продукция и да предлагат на щандовете си продукти, произвеждани в региона на съответния магазин. На брифинг в Министерския съвет тя отказа да коментира изразената негативна позиция на Сдружението за модерна търговия относно идеята, нарече я  "пълна с манипулация" и обяви, че "за всеки български държавник е унижение да коментира подобна злоупотреба".

Все пак двете спорещи спрати са провели видеоконферентен разговор по-късно през деня и големите търогвски верига са предложили да предоставят паркингите си за пазари със продукти на български фермери до края на извънредното положение. Предстои да се обсъди тази идея и останалите засегнати от мерките. В четвъртък ще има нова дискусия по темата, а в петък вче трябва да има окончателан яснота за текстовете в подготвяното постановление на Министерския съвет.

"Да, ние ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в областните центрове - с търговски обекти, да предлагат местна регионална продукция на потребителя. В това няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните им канали на доставка, логистика, разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ", заяви Танева пред журналисти по обяд..

Няма и час след това от Държавен фонд "Земеделие" обявиха, че са одобрили  5 млн. лв. помощи за локални вериги с обекти в различни градове, ако зареждат свежи български домати, краставици и пипер.

По думите на Танева отдавна се води диалог с чуждите търговски вериги за увеличаване на българските храни, който е безплоден. "Освен това, в настоящето положение на криза, може пенсионер с 240 лв. да я дари за битка в тази криза и да подкрепи крайно нуждаещи се, а не може търговски оператор с "ен" на брой обекти, генериращ такива приходи, да направи минималното усилие дребният производител да продава в обекта му в провинцията. Това е нонсенс, не подлежи на коментар", каза Танева.

Източник: mediapool.bg