Земеделските производители ще имат възможност да получат подкрепа по 50

...
Земеделските производители ще имат възможност да получат подкрепа по 50
Коментари Харесай

Субсидират 50 мерки и схеми по новата селскостопанска полити...

Земеделските производители ще имат опция да получат поддръжка по 50 схеми и ограничения в новата Общо селскостопанска политика (ОСП). Това съобщи Мария Христова, началник на Координационното звено по ОСП към Министерството на земеделието, храните и горите. Нов детайл от 2023 година ще са екосхемите, които са част от промяната за ОСП. По този метод се планува резултатът на подпомагането да бъде привързан с климатичните промени. Целта е увеличение на приноса на селското стопанство за опазване на съставените елементи на околната среда при отчитане потребността от постоянни приходи и конкурентоспособност.

Другият нов миг в първи дирек е подкрепяне на групи организации на производители с изключение на в бранш „ Плодове и зеленчуци “ и за секторите „ Мляко и млечни артикули “, ‚Месо “, „ Зърно “, „ Картофи “. Това е напълно нов детайл в Стратегическия проект и цели повишение равнището на организираност на земеделските производители. В огромна степен интервенциите са финализирани и като основни въпроси стоят на масата на договаряния в триалозите сред Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия.

Христова напомни, че работата на Тематичната работна група (ТРГ) за правене на Стратегическия проект за новия програмен интервал започва през месец юни 2020 година, а досега са извършени 12 съвещания. За правенето на всички стратегии на национално равнище, които са свързани с европейско финансиране, е очакван избран ред за присъединяване, работа и разискване. В Стратегическия проект схемите и ограниченията за подкрепяне ще бъдат вписани като интервенции, като новото название на мярка е обвързвано с новия модел на използване, при който се търсят резултати посредством комплекс от ограничения.

Работата на ТРГ продължава, защото има някои детайли, които предстоят да бъдат финализирани, а точно бюджетът по всяка една от плануваните интервенции. „ Поради закъснение на договарянията за новата ОСП беше признато преходно законодателство, което обезпечи продължаването на ПРСР за 2021 и 2022 година По схемите за директни заплащания за тази и за идната година се резервира структурата на подкрепяне - СЕПП, преразпределително заплащане, обвързана поддръжка, поддръжка за млади и дребни стопани. " За двете години земеделският бранш ще бъде подкрепят с над 890 млн. евро по Програмата за развиване на селските региони ", напомни Христова.

По думите <210>, в новия програмен интервал се планува цифровизация на селското стопанство. В тази връзка е планувана мярка за вложения, свързани с цифровизация. Ще има и нова мярка - „ Схеми за качество ". Ще се подкрепят артикули със предпазено географско напътствие, предпазено название за генезис, биологично произвеждане и преправка и схеми за качество, основани въз основа на националното законодателство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР