Земеделието “зачеркна” и европарите за покриване на щети от природни

...
Земеделието “зачеркна” и европарите за покриване на щети от природни
Коментари Харесай

Земеделието зачеркна и европарите за бедствия

Земеделието “зачеркна” и европарите за покриване на вреди от естествени бедствия в нивите и за недопускане на такива.

20 млн. евро се вадят от актуалната Програма за развиване на селските региони (ПРСР) от основното перо за ръководство на риска от градушки, наводнения и други прищявки на времето и се трансферират към Фонда на фондовете (ФнФ) за пускане на нисколихвена кредитна линия на земеделците, показаха пред Mediapool от ведомството на Десислава Танева.., тъй като не може да започва евросхема за пробутване на широколентов интернет в селата. Тогава тези пари пък бяха стремително пренасочени за Covid обезщетения за земеделските стопани.

" С шестото изменение на ПРСР 2014-2020 година, което се явява най-обхватното досега, в това число като преразпределяне на средства, е програмиран и финансовият инструмент (кредитният фонд) по ПРСР 2014-2020. Средствата в размер на 20 млн. евро обществени средства за основаването на финансовия инструмент (кредитния фонд) са обезпечени от нестартиралата мярка 17 " Управление на риска ", показаха от земеделското министерство в отговор на питане на Mediapool.

Така, единствено за месец, съвсем в “12 без 5”, т.е. в края на сегашния програмен интервал (2014-2020 г.), от ПРСР бяха извадени общо 50 млн. евро и зачеркнати цели две основни посоки от европодпомагане - “интернет в селата” и “управление на бедствия в нивите”. По тях даже не се осъществиха приеми, парите стояха на трупчета в програмата и можеше да се изгубят, в случай че не бяха пренасочени. Към тези пари се прибавя и неголяма сума, извадена от програмата, от схеми за фермерски планове, по които е имало приеми, само че Министерство на земеделието твърди, че са останали спестени средства. Те също към този момент бяха пренасочени за дотации за изгубен приход от пандемията. Така общата сума набъбва до 74.3 млн. евро или близо 150 млн. лева

Смущаващото при новата рокада на упоменатите 20 млн. евро, взети от перото за “бедствия” е дали ще стигне времето заеми да се усвоят от фермерите, поради изтичащия програмен интервал. Друг действителен риск е парите да отидат в джобовете единствено на 20 едри земеделци, тъй като таванът на заем за фермер е написан до 1 млн. евро. Традиционно опозицията, основно от Българска социалистическа партия, от време на време е упреквала ГЕРБ, че напоително подкрепя едрите земеделци преди избори в очакване на дарения по идното образуване на предизборни акции.

Горят европарите за фонд " Градушка "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР