Земеделието е традиционно сектор с висока степен на недекларирана заетост,

...
Земеделието е традиционно сектор с висока степен на недекларирана заетост,
Коментари Харесай

Стотици хиляди българи работят "на черно" сезонно в сектора на земеделието в ЕС

Земеделието е обичайно бранш с висока степен на недекларирана претовареност, заради своята сезонност и заради обстоятелството, че служащите се наемат дневно. България не прави изключение от това предписание - стотици хиляди българи работят "на черно " сезонно в бранша на земеделието в Европейски Съюз, регистрират синдикалистите.

По данни на EURISPES - частно италианско съдружие, което се занимава с политически, стопански и обществени проучвания в Италия, за 2014 година недекларираната работа възлиза на 32 %, за съпоставяне тази претовареност в бранша на строителството е 15,4 на 100. Това показват в разбор от Федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието /ФНСЗ/. Последната проверка на заетостта в европейското земеделие към 2017 година демонстрира, че работещите, наети в земеделието на Европейски Съюз, се усилват и са 10 млн. души, а 4 млн. от тях са сезонни мигриращи трансгранични служащи. Повечето от тях живеят от годишния си приход от земеделска работа. Временната работа е все по-често срещано събитие, изключително в Южна и Източна Европа. Социалните условия и права са доста по-малко спрямо 10 или 20 години по-рано, означават от ФНСЗ.

Изтичащата работна мощ от България към страните от така наречен Стара Европа е повече от 1 200 000 души - публично работещи отвън България, над 30 на 100 от тях са сезонни служащи в земеделието на Европа. По страни данните сочат следното: в Германия - 300 000 души, в Англия - 300 000, в Италия - 100 000, в Испания - 350 000, в Гърция - 120 000, във Франция - 40 000, в Австрия - 25 000, в Швеция - 9 000 българи, се показва в разбора на ФНСЗ.

На този точно проблем - за недекларираната претовареност в земеделския бранш, е отдаден Транснационален семинар, който ще се състои през днешния ден и на следващия ден в Пловдив. Международната работна намира се провежда от Федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието към КНСБ по европейски план "RAISE UP - дейности на терен, новаторски подходи и ангажираност на основните сътрудници за противопоставяне на недекларирания труд ".

Част от тематиките, които ще се обсъдят по време на семинара, с изключение на с недекларирания труд в земеделието, са свързани и с ОСП и мястото на земеделските служащи в нея, предварителната защита и противодействието на недекларирания труд и други Акцент по време на полемиките ще бъде подложен върху Италианската мрежа за качествена претовареност в земеделието, която ще бъде показана от италианския профсъюз FLAI. Освен това по време на семинара ще бъдат показани образци за справяне с недекларираната претовареност от Австрия и Германия, осведомиха уредниците.

По данни на Националния статистически институт на Италия /ISTAT/ 43 на 100 от заетите в земеделието в Италия са с недеклариран труд, което възлиза на към 400 000 души, в това число 100 000 души, главно чужденци, са обект на употреба и са принудени да живеят при тежки условия, надалеч от санитарни и хигиенични правила. По данни на статистиките заплащането на труда на земеделските служащи с нередовни контракти /черна или сива икономика/, обект на капоралите, е към 25-30 евро/ден, което е 40 на 100 по-ниско от заплащането на италианските служащи, а работният ден е 10-12 часа на ден.

Особен феномен на италианското земеделие е "капоралът " - медиаторът, който дава работа, като взема част от направената отплата. Той работи в гетата, затворените общности, а в дейния сезон един капорал може да менажира по 9-10 хиляди служащи. Не е мъчно да се обмислен парите, които се въртят в сивата част на стопанската система от тази активност.

Голям дял от работниците-мигранти в италианското земеделие идват от Румъния, България, Балканите. По време на прибиране на реколтата тези служащи се придвижват на юг от разнообразни елементи на Европа и се прибират назад след привършване на сезонните действия. Те постоянно живеят в гета отвън обитаеми места, рядко влизат в контакт със синдикатите или локалните институции, мигрират дружно с работата от район на район. Във всички зони ролята на "етническия медиатор " - неведнъж и капорал е доста значима - той произлиза от същото село, географски район, страна, откъдето се набират служащите и има функционално място във веригата на организацията на труда сред служащия и земеделския бизнесмен. И за двете страни "посредникът " е комфортен, тъй като бързо може да провежда и придвижи избран брой служащи от едно поле на друго.

Българите, които живеят през днешния ден в Италия, са към 100 000, от които към 30 000 души работят в земеделието - 96,1 на 100 са със срочни контракти. Голяма част от тях поставят труд на полето в Южните региони на Италия. По данни на синдикатите FLAI-CGIL във Фоджа и на осигурителната система в този район те са към 4 500 български жители. Всъщност те са неведнъж повече - просто са невидими, тъй като работят на черно. Българите, които идват в този район да търсят работа са главно от регионите към Сливен, Пловдив, Кърджали, Монтана, Търговище, Омуртаг, Попово, Варненско и други

Европейската Платформа за битка с недекларираната работа, която започва през 2016 година признава, че макар наказателни, указателни и превенционни ограничения, признати от доста страни, малко са страните, които ползват цялостния метод в тази работа и търсят общ прогрес и интегрални резултати. Затова е и апелът за повече начинания за промяна на настройките и държанието в по-широк мащаб. Платформата е безапелационна, че с цел да се реализира холистичния метод обществените управляващи би трябвало да работят в тясно съдействие със обществените сътрудници. Нещо повече, предизвиква се взаимоотношението сред основните сътрудници за обезпечаване на по-ефективно трансгранично съдействие на арената на битка с недекларираната работа. А подобряването на трудовите стандарти, общественият разговор са съответни ограничения, които способстват в тази битка с неофициалната стопанска система и нерегистрираната претовареност.

Амбициозният европейски план "RAISE UP " е финансиран по Програма на Европейския съюз за претовареност и обществени нововъведения "EASI - Progress Axis " 2014-2020 и има за съществена цел даването на виновни политики и ограничения в принос за оправянето с недекларираната работа в земеделието. Партньори по 18-месечния план са синдикални организации от бранш земеделие в Италия, България, Румъния и Македония, трудовите инспекции на България и Румъния и EFFAT.

"Предстоящата транснационална работна среща в Пловдив е продължение на взаимната ни дългогодишна работа до момента на национално равнище, която ни даде опция да обединим експертизата и напъните на необятен кръг от основни артисти в тази област на деяние - способени институции и обществени сътрудници, с цел да разработим ситуационен разбор на заетостта в земеделието, който е новаторски за България поради другите гледни точки на проучване на недекларирания труд у нас " - това уточни Светла Василева, ръководител на ФНСЗ. Василева разяснява още, че няма подсектор в земеделието, в който работодателите да не ползват планове за понижаване на размера на дължимите осигуровки.

През 2017 година общо 27 000 служащи, заети в земеделието, са обезпечавани върху заплата от 403 лева в случай, че минималната заплата бе 460 лева Анонимна анкета измежду работещите с еднодневни трудови контракти е посочила, че 83 на 100 от тях са били наемани против джука сделка. Очаква се още данни за недекларираната претовареност да бъдат оповестени на започващия конгрес през днешния ден.

Светла Василева сподели още, че концепцията на форума е точно да предизвика нашата социална толерантност към "съвременното иго ", нуждата от повсеместен метод в противодействието с недекларирания труд в земеделието. Освен това ще се разяснява тематиката за недекларираната работа в аспекта на българския пазар на труда и ситуацията с употребата на българи в чужбина. По думите на синдикалиста тази полемика ще насърчи новаторски местни практики в европейски мащаб, а усилването на трансграничното съдействие сред сътрудниците ще бъде добавената стойност от работата ни.

Светла Василева акцентира още, че посредством взаимната работа със обществено виновните сътрудници в България по този план ще бъде дефиниран общ документ за противопоставяне и предварителна защита на недекларираната работа в земеделието, който да предложи на заинтригуваните институции в обособените страни, на интернационалните органи и на обществените сътрудници набор от съответни политики и ограничения. "Така ще дадем своя принос и към Европейската платформа за недекларираната работа ", означи ръководителят на ФНСЗ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР