Зелето се напада от редица болести и неприятели. Освен с

...
Зелето се напада от редица болести и неприятели. Освен с
Коментари Харесай

Рицин и копър пазят зелето от вредители

Зелето се атакува от редица заболявания и неприятели. Освен с химични средства зеленчукът може да се опази и благодарение на избрани растения, които се сеят сред редовете, а задачата е характерната им миризма да отблъсква вредителите.

Например рицинът, именуван още градинска палма, който е токсичен и се заобикаля даже от комарите и мухите, може да защищити зелевите растения и от зелевата пеперуда, която нанася доста вреди на културата. Рицинът отделя токсично вещество, което се съдържа и в клонките, и в семената на храста.

Растението образува необятно сенчесто леке, по тази причина е желателно да го засаждате по този начин, че зелето от самото начало да се намира на слънце - на сянка глави мъчно ще се образуват. От зелевите растения до отровния комшия наложително би трябвало да има най-малко 50 см разстояние. С разрастването на зелето можете да отрежете долните листа на рицина.

Рицинът, който пази зелето, може да краси градината ви до късна есен. След първите студове палмата увяхва и е желателно незабавно да я изкорените, с цел да си почине и почвата под нея през зимата. Имайте поради, че корените на рицина са солидни и няма да минете без лопата. Не забравяйте, че е най-добре да работите с ръкавици, защото отровата се резервира през цялата година. Гледайте да съберете семенните кутийки, преди да са се отворили, защото и семената резервират токсичността си, написа агрозона.бг.

Има още едно растение, което няма да попречи на растежа на зелето и грижовно ще го пази ​- копърът. Характерната за нашите зеленчукови градини просвета прелестно пъди листните въшки, а семената <210> самоуверено могат да се разхвърлят из всички лехи. Само не би трябвало да сгъстявате посевите, а да изрежете непотребните стебла при разрастването им по този начин, че копърът да не надвишава по височина зелето. Както се вижда, тук има двойна изгода: и отбрана от вредители, и ароматна фалшификация, която може да се употребява целогодишно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР