Зеленски на Украйна и Нетаняху на Израел обсъждат израелската подкрепа за Киев

...
Президентът Володимир Зеленски и премиерът Бенямин Нетаняху проведоха среща, за
Коментари Харесай

Президентът Володимир Зеленски и премиерът Бенямин Нетаняху проведоха среща, за да обсъдят как Израел може да помогне на Украйна във войната й с Русия.

Двойката се срещна, когато Зеленски настоя за по-открита помощ от израелската държава в четвъртък.

„Президентът отбеляза значението на подкрепата на Израел за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, се казва в съобщение на президентския уебсайт на Украйна. „Двете страни обсъдиха възможни пътища за израелска подкрепа за Украйна в противопоставянето на инвазията на Русия.“

Офисът на Нетаняху каза, че двамата лидери са обсъдили „продължаването на израелската помощ за Украйна, включително за украинските бежанци в Израел, както и напредъка в помощта за развитие на системи за гражданска противовъздушна отбрана“.

Въпреки че Израел подкрепи Украйна дипломатически, той не помогна на страната с оръжия, тъй като 18-месечният конфликт продължава.

Израел внимава, че трябва да координира своите въздушни удари срещу Иран в Сирия с Москва, предвид връзките на Русия с Дамаск.


По време на срещата Нетаняху също призова Зеленски да гарантира безопасността на хасидските евреи, които пристигат в страната по-късно този месец в Централна Украйна за годишно поклонение.

Поклонниците, пътуващи от цял ​​свят, ще посетят град Уман, мястото на погребението на равин Нахман от Бреслов, който възроди движението на хасидите и почина през 1810 г.

Зеленски, който е от еврейски произход, каза, че Украйна е готова да приеме поклонниците, но отбеляза, че противовъздушните убежища могат да поберат само 11 000 души, докато Израел изчислява, че могат да участват до 50 000.

„Това е предизвикателство за сигурността, което ще изисква спешна съвместна реакция“, цитира думите му президентският уебсайт.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР