Зеленият водород е твърде скъп, за да замени изкопаемите горива.

...
Зеленият водород е твърде скъп, за да замени изкопаемите горива.
Коментари Харесай

Никой не иска да плаща!

Зеленият водород е прекомерно безценен, с цел да размени изкопаемите горива. Това споделиха основните изпълнителни шефове на едни от най-големите петролни компании в света ExxonMobil и Saudi Aramco по време на конференция в Хюстън, Тексас. Изпълнителният шеф на Exxon Дарън Уудс стигна толкоз надалеч, че допусна, че Съединени американски щати няма да реализират задачата си за нулеви чисти излъчвания за 2050 година, частично заради високата цена на възобновимия водород.
„ Едно от провокациите тук е, до момента в който обществото желае да види понижени излъчвания, никой не желае да заплаща за това “, добави Уудс. „ Има съмнение хората да вземат участие интензивно в плановете за нисковъглероден водород. “
Главният изпълнителен шеф на Aramco Амин Насър заяви на делегатите, че в енергийно отношение цената на зеления H2 възлиза на еквивалента на 400 $ за барел нефт. Това е почти пет пъти над настоящата цена.
Той добави, че възобновимият водород би бил наличен единствено със „ доста количество (правителствени) тласъци и съглашения за дълготрайна продажба от минимум 15 години “. Но фирмите са внимателни да започват бизнес, който е печеливш единствено със дотации и по-късно не би могъл да направи пари, в случай че те бъдат отнети.
По време на конференцията Насър добави, че енергийният преход „ очевидно се проваля “. „ Спешно е належащо пренастройване на тактиката за преход и моето предложение е следното: Трябва да се откажем от фантазията за последователно унищожаване на петрола и газа и вместо това да влагаме в тях, отразявайки съответно реалистичните догатки за търсенето “, съобщи той под аплодисментите на публиката.

Син водород

Уудс бе безапелационен, че Exxon няма да създава никакъв наследник водород - създаден от изкопаем газ с хващане и предпазване на въглерод - в случай че препоръчаните насоки, фокусирани върху възобновимите енергийни източници за достъп до данъчен заем за произвеждане на водород (hydrogen production tax credit (PTC), не бъдат променени, с цел да разрешат водородът да се получава от метан.
Съгласно Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати (IRA), всеки водород, създаден с по-малко от 4 кг CO2-еквивалент на кг H2, ще дава отговор на изискванията за по този начин наречените 45V данъчни заеми (45V tax credits). Но препоръчаните насоки на Министерството на финансите на Съединени американски щати за това по какъв начин този водород би трябвало да се създава приказва единствено за зелен H2, повдигайки въпроси дали синият H2 ще остане позволен за финансиране.
Някои анализатори се съмняват дали синия водород фактически може да бъде създаден с толкоз ниски количества CO2 еквивалент, защото тези равнища на излъчвания също вземат поради излъчванията на метан нагоре по веригата. А тези излъчвания нормално са по-високи в Съединени американски щати, в сравнение с в други западни страни, напомня профилираното изданиe " Hydrogen Insight ".
Въпреки това, производителите на наследник водород също ще имат право на друга дотация, включена в Закона за понижаване на инфлацията, по този начин наречения 45Q данъчен заем (45Q tax credit), който обезпечава до 85 $ на звук CO2, в случай че този газ се съхранява непрекъснато. Някои анализатори считат, че това може да бъде по-изгодно за производителите на наследник водород, по отношение на от данъчния заем за производството му.

3е news
Кои страни в Европейски Съюз са най-силно подвластни
от вноса на полутечен газ от Съединени американски щати

Малко над 10% от целия размер природен газ, употребен от Европейския съюз през 2023 година, идва от Съединени американски щати. Някои страни обаче, са мощно подвластни от този импорт.
Литва е най-зависима от вноса на газ от Съединени американски щати - съвсем 40% от употребяваното от нея " синьо гориво " е от Съединени американски щати, до момента в който през 2021 година делът му е бил 22,3%. Финландия пък се е " пристрастила " най-бързо - преди две години страната въобще не е потребявала американски газ. Това пресметна " РИА Новости ", по данни от платформата на Организация на обединените нации Comtrade и Международната организация по енергетика (МАЕ).
По данни на МАЕ, през 2023 година потреблението на газ в Европейския съюз като цяло е възлизало на общо 330 милиарда кубически метра, което е с 20% по-малко от индикатора за 2021 година От тях, 34,5 милиарда кубически метра газ идват от Съединени американски щати, или 10,4% от целия газ, употребяван в Европейски Съюз.
При Хърватия зависимостта от вносния американски газ се развива по-бавно - за две години тя е повишена единствено с 1,8 процентни пункта - до 32%. Делът на американския газ при Нидерландия е скочил съвсем четири пъти за 2 години - до 27,3%, при Франция - три пъти, до 24,3%.
Още пет страни от Европейски Съюз са нараснали покупките на полутечен газ от Съединени американски щати, в това число Испания - с 2,5 процентни пункта, до 15,9%, и Полша - с 3,7 процентни пункта, до 9%. Делът на американския газ в потреблението на Белгия за 2 години се е нараснал съвсем 12 пъти - до 8,8%, а в Италия - 5 пъти, до 4,8%.
Германия, която не е консумирала природен газ от Съединените щати през 2021 година, в този момент закупува към 5% от потреблението си от там.
През 2023 година Португалия стана една от дребното страни в Европейски Съюз, които понижиха каузи на американския газ в потреблението си - до 18%, от 27% преди две години. Това направи и Гърция - понижението е с 1,6 процентни пункта, до 12,1%, както и Малта - 2,6 пъти спад, до 4,8%.

money.bg
Бил Гейтс ще строи АЕЦ в Съединени американски щати, даже
без позволение от регулаторите

Компанията TerraPower е на път да стартира построяването на атомни електроцентрали от последващо потомство в Съединени американски щати. Това, което я прави по-интересна обаче е, че един от съоснователите й един от най-богатите хора на света - милиардерът Бил Гейтс.
Главният изпълнителен шеф на компанията Крис Левеск декларира, че TerraPower ще стартира да строи на място покрай въглищен цех в Кемерер, Уайоминг през юни, даже в случай че до тогава не е получила позволение за градеж от регулаторите, написа Business Insider.
Компанията възнамерява да пусне нуклеарната централа в употреба през 2030 година, добави той. TerraPower е събрала 1 милиард $ финансиране. Тя ще употребява течен натрий вместо вода за изстудяване на реактори, което ги прави по-евтини за работа.
Гейтс взе участие в основаването на TerraPower през 2006 година и от този момент е неин ръководител. Компанията съобщи, че задачата й е да даде на света по-достъпна, сигурна и екологична форма на нуклеарна сила.
Натриевият реактор се чака да коства 4 милиарда $, като към половината от разноските ще бъдат поети от Министерството на енергетиката.
Междувременно съветски и китайски държавни компании към този момент са съумели да пуснат по-малки нуклеарни реактори. Напредъкът в създаването на сходни технологии в стопанска система номер 1 обаче е в застой през последните години.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР