Зеленият сертификат вече е задължителен за почти всички дейности на

...
Зеленият сертификат вече е задължителен за почти всички дейности на
Коментари Харесай

Зелен сертификат за преболедуване с антигенен тест: Какво казват институциите?

Зеленият документ към този момент е наложителен за съвсем всички действия на закрито, където има скупчване на хора у нас. Той може да бъде издаван против приключена имунизация, отрицателни PCR и антигенен тест, които имат отминалост надлежно по 72 и 48 часа, и против преболедуване.

От въвеждането на зеления документ има неясноти по какъв начин тъкмо се удостоверява това преболедуване. Ето какво споделят институциите.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Според здравния министър

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров съобщи в „ Тази заран “, че документ за преболедуване се издава против открит ковид с PCR и антигенен тест, изработен в болница или публично сертифицирана лаборатория.

„ Антигенните проби са приравнени към PCR тестванията от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след позитивен антигенен тест, изработен там, той получава зелен документ. Независимо какъв е пробата – PCR или антигенен, там където е изработен, там се издава документ “, сподели Кацаров.

В реалност обаче това не е тъкмо по този начин.

Според Здравното министерство

Министерството, което Кацаров оглавява, разгласява подробна информация по какъв начин може да се извадят другите типове зелени документи.

„ Европейски дигитален Коронавирус документ за преболедуване получават жителите, които имат документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, доказано с PCR тест “, пишат от Министерство на здравеопазването в директно несъгласие на здравния министър.

Антигенен тест се приема само в случай че той е негативен.

, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област, съобщи, че системата ни не е пригодена по този начин, че да се издават документи след преболедуване, открито с антигенен тест.

„ Системата няма такава функционалност “, споделя тя.

Според Европейската комисия

Европейският дигитален зелен документ е обединен за целия Европейски съюз, като изискванията в него са едни и същи за всяка страна членка.

На ясно написа, че „ документи за преболедуване може да се издават единствено въз основа на позитивен NAAT тест, да вземем за пример PCR тест “, като тези документи могат да се издават 11 дни след датата на първичния тест.

Антигенните проби не се одобряват като доказателство за преболедуване.

Европейската комисия показва, че като най-надеждни науката приема PCR тестванията. В същото време, обаче, всяка страна членка може да реши сама дали да включи и някои от утвърдените в Европейски Съюз бързи антигенни проби, само че при положение на определяне на заболяване, а не на преболедуване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР