Зеленият сертефикат да е пропуск за всякакви обществени събития, заведения,

...
Зеленият сертефикат да е пропуск за всякакви обществени събития, заведения,
Коментари Харесай

Кунчев предлага: Зелени сертификати или затягане на мерките


Зеленият сертефикат да е пропуск за всевъзможни публични събития, заведения, развлекателни и обществени действия. Това предлага основният държавен здравен контрольор всвой отчет до здравния министър. Доц. Ангел Кунчев дава и опция – стягане на ограниченията и ограничение на работния потенциал.

Какво гласят предложенията на Кунчев:

Достъпът до редица дейностии обекти с публично предопределение да се реализира посредством показване на документ за имунизиране, за преболедуване, или за проучване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица страни на Европейски Съюз. Предлага се това условие да се отнася до допускането в просветителни, обучителни, публични, обществени, културни, развлекателни, спортни обекти и действия.

Алтернативно, в случай че не се схване въвеждането на зелен документ, да се дефинират спомагателни ограничавания в потенциала и преустановяване на избрани действия:

Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, състезания, образования.

2. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи на не повече от 5 индивида в помещение при съблюдаване на главните противоепидемични ограничения - наложително носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцета, съблюдаване на физическа отдалеченост от 1.5 м. и постоянно проветряване на всеки час.

3. Преустановява присъственото образование в лекционен курс, както и на непрактическите извършения на студентите във висшите образователни заведения в страната.

4. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други театрални прояви на закрито се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала на пространствата, заемане единствено на седящи места през две, съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. сред посетителите и носене на защитни маски за лице.

5. Не се позволяват проведени визити в музеи и галерии. Допускат се не повече от 1 човек на 8 кв. м, при съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и личния състав.

6. Преустановяват се визитите в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

7. Провеждането на спортни надпревари с професионален темперамент навън се организират без аудитория.

8. Посещенията на фитнеси, спортни зали и клубове, на плувни басейни и комплекси се организират единствено за самостоятелно прилагане до 30% потенциал.

9. Провеждането на събирания от частен темперамент (кръщенета, сватби и др.) се позволява с присъединяване на не-повече от 15 лица на закрито и 30 лица навън.

10. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на член 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се позволяват единствено в часовия период от 7.00 ч. до 23.00 ч. при съблюдаване на разстояние от 1.5 м. сред облегалките на столовете на прилежащите маси, допускане на не повече от 4 души на една маса и носене на защитни маски за лице от личния състав.

11. Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на член 124 от Закона за туризма за лица, които не са посетители. Същите обслужват единствено посетители на местата за настаняване по опция посредством рум сървиз или при съблюдаване на условията за работа при обслужване и при съблюдаване на въведените условия и ограничавания за съответния обект, посочени в т. 10.

12. Въвеждане на надзор за достъп в комерсиалните центрове (представляващи една или повече здания, в които са ситуирани магазини, заведения и други търговски обекти) и комерсиалните центрове вид МОЛ, с оглед ограничение на потока от лица, като не се позволяват повече от 1 човек на 8 кв. м.

13. Освен това при опция всички типове административни услуги за жители би трябвало да се оферират и в електронна среда, което ще понижи визитите на лицата в съответните обекти.

Отделно от общите ограничения, в отчета се оферират съответни ограничения в областта на образованието:

Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогичен и непедагогически личен състав и децата от пети и последващи класове по време на престоя им в образователните заведения. Ограничаване на смесването на деца от разнообразни паралелки, посредством прекратяване на групови извънкласни действия. Спортните действия да се организират единствено навън.

При постигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско равнище да се вкарва образование в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено образование. При постигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско равнище - прекратяване на присъственото образование.

При неявяване на над 20% от учениците от учебно заведение и/или сложени под карантина над 30% от паралелките в обещано учебно заведение в община прекосяване на образование в електронна среда по график, с присъствено образование на паралелки с минимален брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на опазването на здравето е разпоредил отчетът да бъде изпратен на всички заинтригувани страни, ведомства и организации с молба за мнения по препоръчаните ограничения.

Министърът на опазването на здравето привиква изключително съвещание на уголемен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат разисквани направените оферти.

Министърът на опазването на здравето е разпоредил закупуването на спомагателни 1 милион антигенни проби за потребностите на здравния надзор. Това се споделя още в известието на ведомството.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР