Зелените партии постигнаха най-добрите си досега резултати на европейски избори,

...
Зелените партии постигнаха най-добрите си досега резултати на европейски избори,
Коментари Харесай

Зелена вълна: в Европарламента ще има нов балансьор

Зелените партии реализираха най-хубавите си до момента резултати на европейски избори, увеличавайки размера на своя блок в Европейския парламент до 69 места от досегашните 52. Този резултат им дава шанса да се трансфорат в действие от основно значение в новия фрагментиран парламент, написа " Гардиън ".

" Благодаря ви доста за вашето доверие в зелените ", сподели на конференция в Брюксел Ска Келер, един от водещите претенденти на групата за председателския пост в Европейската комисия. " Това е мандат за действителна смяна: за отбрана на климата, обществена Европа, повече народна власт и по-силно господство на закона. " Преди всичко, добави Келер, зелените " желаят да реализират дейности за климата в този момент, тъй като в случай че чакаме още дълго време, ще бъде злополука ".

Парламентарните групи, които желаят поддръжка от Зелените, ще би трябвало да " извършват нашите три основни правилото: климатични дейности, цивилен свободи и обществена правдивост ", акцентира тя.

На фона на загубата тук-там за главните дясноцентристки и лявоцентристки групи и по-големия брой евроскептици, зелените евродепутати може да се окажат детайл от сериозно значение за по-широк проевропейски съюз в 751-местния Европейски парламент.

Най-силен бе възходът им в Германия,

където приключиха втори след дясноцентристкия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел с съвсем 21% от гласовете, съгласно предварителни данни – съвсем двойно повече от гласовете за тях през 2014 година Те ще имат 21 евродепутати. Финландските зелени също са на второ място с 16% и двама евродепутата. Във Франция Екологична Европа-Зелените, водени от високопоставена фигура от " Грийнпийс ", останаха трети с към 13.5% - нарастване от 8.9 на 100 и 12 представители. Изненадващо Португалската зелена партия завоюва първото си място в Европейския парламент. Ирландските Зелени утроиха резултата си до 15 от 5 %, което значи, че ще изпратят свои евродепутати (двама) в Страсбург за пръв път от 20 години. В Холандия Зелена левица също усъвършенства резултата си и завоюва съвсем 11%, което значи, че ще има трима представители.

" Ще се борим мощно за всичко в нашия манифест ", даде обещание другият водещ претендент на групата Бас Ейкхаут.

" Ще сме същински твърди за дейностите за климата ",

добави той. Зелените в Дания (две места), Швеция (две места), Белгия (три места), Люксембург (едно място) и Австрия (две места) също се показаха мощно, надграждайки скорошните си триумфи на вътрешни избори. Екологичните партии са част от държавните управления в Швеция и Люксембург, имат 20 депутати във Финландия, откакто получиха 11.9% на изборите през април, на път са да се причислят към лявоцентристка коалиция след вота в Дания идващия месец, мощни кандидати на изборите в Белгия са, ръководят в градския съвет в Амстердам и вземат участие в ръководството на девет от 16-те немски провинции.

А европейско равнище повече от 30 партии съставляват Европейската зелена партия. Те са част от групата Зелени/Европейски свободен алианс в Европарламента.

В подмяна на поддръжката си, те ще упражняват оптимален напън за климатичните политики, акцентира Ейкхаут в предизборно изявление, само че също така упорстват за повече обществена правдивост, когато стане въпрос кой заплаща сметката за зеления преход.

По отношение на върховенството на закона ще изискат радикална смяна в курса от дясноцентристката Европейска национална партия, която стана обект на засилени рецензии поради равнодушието към унгарския министър председател Виктор Орбан.

" Трябва да решим дали сме една Европа, която ще пази демократичните полезности, или сме просто общ брой от мощни национални страни? ", настоя Ейкхаут, като добави, че вижда три съществени фактора зад подобрението на представянето на зелените. Опасенията за климатичните промени се трансфораха в приоритет за хората, зелените партии демонстрираха, че са " повече от способни " в национални и локални ръководства и също така се възползваха от намаляващата поддръжка за лявоцентристките партии, които поддържаха икономиите по време на финансовата рецесия през 2008 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (540)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР