Зеленината на площ над 5 дка ще компенсира изсичането на

...
Зеленината на площ над 5 дка ще компенсира изсичането на
Коментари Харесай

Правят нов парк в Южен след ремонта на Даме Груев СНИМКИ

Зеленината на повърхност над 5 дка ще компенсира изсичането на дърветата край улицата

Нов парк ще бъде построен на ул. " Даме Греув ", откакто се извърши планът за разширението и реконструкцията на тесния павиран път в " Кючук Париж ". Между кръстовището с бул. " Македония " и читалището " Христо Ботев " има огромно пространство с повърхност 5-6 дка. На това място, около Кожния диспансер, е планувана зелена повърхност и през идната година желаеме да я обособим за създаване на парк, заяви кметът на регион " Южен " Костадин Язов.



Дърветата, засадени от двете страни на пътното платно на ул. „ Даме Груев”, ще бъдат отрязани, а на тяхно място планът за разширението и реконструкцията планува засаждане на нови типове. Очаква се, че строителните работи ще стартират през август.

Близо 60 дървета, най-вече софори, би трябвало да бъдат отстранени. Всички те са разказани от комисията още преди да се вземе решение за разширението и в нея са включени озеленители и ландшафтни архитекти. В общинското дружество " Градини и паркове " към този момент не е получено напътствие да пристъпят към сечта, защото към момента не е открита строителна площадка. " Според мнението на специалистите дърветата са в неприятно положение, със гниене и хралупи ", разяснява шефът на предприятието Веселин Козарев във връзка паниките на живеещите в квартала, че зелената алея около пътя ще бъде унищожена, а живеещите в съседство с пътя ще дишат замърсен въздух от трафика.



Категорично е и мнението на ръководителя на Научно-техническото сдружение арх. Станимир Шаламанов. " Ландшафтната колегия е единна, има и мнение на Експертния съвет, че в този момент с реконструкцията на ул. " Даме Груев " е моментът да се изрежат софорите и вместо тях да се засадят други, подобаващи за градски условия дървета ", изясни арх. Шаламанов. Така да вземем за пример един от удачните типове е сребролистна липа.



Софорите, които наподобяват красиви и здрави, са на към 60-70 години. " В градските условия е доста релативно да се каже каква е продължителността на живота на дървета. Когато на ул. " Даме Груев " се отстрани паважът и се постави асфалт, ще се наруши водният режим. Водата няма да може през асфалта да стига до корените - по този начин те ще изживеят първия потрес. Вторият потрес настава при ремонтните работи. Софорите са засадени тъкмо до бордюра и с тяхната замяна ще се наложи да се реже част от кореновата система, както се случва. В резултат на това тя ще стартира да изсъхва. Сега е моментът да се подмени. Ако това не се направи, след две- три години те сами ще изсъхнат ", разяснява арх. Шаламанов.

При реконструкцията на ул. " Даме Груев " ще се подменя цялата подземна инфраструктура, в това число и остарелият тръбопровод. Поредната повреда още веднъж блокира през вчерашния ден придвижването в сектора сред ул. " Братя Бъкстон " и " Тодор Александров ". Дежурният екип от ВиК ЕООД съвсем през целия ден отстраняваше повредата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР