Зеленчукопроизводители в страната обявиха, че са на ръба. Според техни

...
Зеленчукопроизводители в страната обявиха, че са на ръба. Според техни
Коментари Харесай

За жалост на българите: Родният зарзават изчезва

Зеленчукопроизводители в страната оповестиха, че са на ръба. Според техни прогнози българският зеленчук изчезва и от ден на ден ще се постанова импорт.

" Има понижение от 6 пъти на площите с домати, което е 600%. Има 5 пъти понижение на площите с пипер, патладжан - 2 пъти, което е 200%. Корнишони - 8 пъти понижение на площите, 800%, краставици - 5 пъти. Този резултат не е от една и две години. Вина за това имат всички, които са управлявали страната и бранша в последните години. Политиката към " Плодове и зеленчуци " в последните 20 години целеустремено се води към заличаване на този бранш ", разгласи ръководителят на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова.

" Регистрираните производители на плодове и зеленчуци в България са сред 20-23 хиляди. Но тези хора, които получават заплати и изхранват фамилиите си с развъждане, евентуално са над 200 000, като включваме сезонните служащи. Този бранш е с най-вече ръчен труд и най-вече заети в бранша - прибиране и обработка на реколтата, обработка на площите ", сподели още Милтенова. По думите й браншът се бори за уравновесено и заслужено систематизиране на финансовата поддръжка, която би трябвало да получат.

Изпълнителният шеф на асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов добави, че към този момент има нарастване при плодовете и зеленчуците.

" Сега е сезонът на оранжерийните зеленчуци, а те са най-пострадали поради цените на газа. Получава се нелепа обстановка, тъй като от една страна потребителите назовават този човек, който предлага краставици, търгаш, а въпреки това може да го назовем " злощастник ". Той би трябвало да предложи цена, която той самият не желае, тъй като няма да продаде ", акцентира Николов.

Той счита, че би трябвало да се намерения дали не може през данъчната политика да се понижи този напън, с цел да не се " състезават " за дотации.

" Себестойността на продукцията тази година ще бъде с 50-60% по-висока. Недофинансирането на бранша е с години и поради това са тези резултати. Голяма част от тях минаха към бранш " Зърнопроизводство ", други напуснаха страната, обезлюдиха се селата. Отидоха в чужбина, където подпомагането на бранш " Плодове и зеленчуци " е на база стопанство. В момента задоволяването на пазара с български плодове и зеленчуци е много по-нисък % от това, което би могла България да създава. Много сътрудници стопираха да обработват градините си предходната година ", уточни Мариана Милтенова.

А ограниченията, съгласно нея, могат да бъдат в субсидиране на торове, препарати. Те молят за понижаване на ДДС-то. По думите на Николов в България не се ползва най-ефективното средство за битка с картелите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР